Pogovor

Immortal Onion, znanilci svežih jazzovskih vsebin iz Poljske

Iz tiskane izdaje (izid: 30. septembra 2021) 

Wojtek, Ziemowit in Tomir so instrumentalni trio iz Gdanska, ki se zgleduje po izvajalcih, kot so Hiromi, Esbjörn Svensson in Tigran Hamasyan. Obenem so prejemniki nagrade na tekmovanju Jazz phonographic debut in kulturne štipendije mesta Gdansk. Junija letos so nastopili tudi na festivalu MENT. Za Glasno je odgovarjal bobnar Wojtek Warmiak.

Kako bi najbolje opisali svojo glasbeno rast kot jazzovski trio? Kaj najbolje označuje vašo glasbo od prvenca Ocelot of Salvation leta 2017 pa vse do najnovejšega albuma XD?

Od samega začetka ustvarjamo glasbo, ki ji sledimo in jo radi igramo. Poslušamo veliko glasbenih zvrsti, vključno z jazzom, elektronsko glasbo, progresivnim metalom, popularno glasbo … Pri svoji glasbi pa jih kombiniramo na zanimiv način.

Lani ste izdali EP z naslovom Ausfahrt XD, nanj ste med drugim umestili predelavo skladbe priljubljene poljske pianistke Hanie Rani, s katero tudi velikokrat nastopate. Kako se je začelo vaše sodelovanje?

Ob snemanju našega prvega albuma Ocelot of Salvation smo spoznali zvočno inženirko Ato Dankowsko, ki je opravljala prakso v studiu. Sodelovala je s Hanio Rani, ki med drugim organizira gorski umetniški festival Tchnienia, na katerega smo bili povabljeni. Tako smo nastopili na festivalu in tam spoznali Hanio. Dva meseca pozneje je začela snemanje svojega najnovejšega albuma Home. Z basistom Ziemowitom Klimekom naju je povabila k sodelovanju in tako sva se znašla na snemanju albuma. Nato pa sva začela nastopati z njo.

Kakšen je vaš pogled na poljsko jazzovsko sceno in kaj je vaš največji izziv na domačih odrih? Kako odprta je Poljska za eksperimentiranje in nove smernice, saj veljate za precej nekonvencionalno zasedbo?

Obstajata dve plati. Prvič, jazzovska skupnost, ki se razvija na akademiji in oddelku za jazz. Tam gre za dokaj ozko usmeritev v tradicionalni jazz, kjer ni dosti prostora za kaj drugega kot jazzovske standarde. Vsi trije imamo veliko spoštovanje do jazza, vendar nas njegovo igranje ne vznemirja. Seveda se lahko kot ozaveščeni glasbeniki veliko naučimo iz njega. Vendar za nas ni vznemirljivo pisati in igrati takšne glasbe, zato tega ne počnemo. Po drugi strani pa vse več mladih odkriva sodobno jazzovsko glasbo prek spleta in platform za pretočno predvajanje glasbe. Ko smo pred štirimi leti začeli ustvarjati glasbo, ni bilo na Poljskem skoraj nobene skupine, ki bi igrala takšno glasbo, zdaj pa obstaja kar nekaj super zasedb s svežimi jazzovskimi vsebinami.

Kako vse večja mednarodna prepoznavnost in priznanja vplivajo na vašo priljubljenost med domačim občinstvom?

Od samega začetka nismo želeli nastopati le na Poljskem, zato smo se kmalu začeli ozirati po tujini. Vse koncertne dogovore opravljamo sami. Tako smo na prizorišča v tujini pošiljali elektronska sporočila, da bi organizirali logistično smiselno turnejo. Začeli smo nastopati po Evropi, do zdaj smo nastopili v 11 državah. Zanimivo, pogosto je bilo lažje organizirati turnejo v tujini kot na Poljskem. Ravno zato smo tudi bolj prepoznani doma in danes prejemamo več koncertnih vabil kot v preteklosti.

/…/

Teja Rot