Pogovor Portret

birds of unknown – lahkotno lebdenje v polju neznanega

(iz tiskane izdaje; izid: 30. september 2020)

Julija letos je v okviru festivala Imago Sloveniae v Ljubljani nastopila mlada slovenska zasedba, ki se žanrsko prav nič ne omejuje. Pred kratkim so se premierno predstavili v radijski oddaji Prva vrsta, sodelovali pa so tudi pri glasbeni kompilaciji Stereo Isolation festivala Jazz ‘ma mlade. Za bralce revije Glasna je spregovorila vokalistka skupine Patricija Škof.

Kako bi označili svojo glasbo? Od kod črpate navdih za glasbeno ustvarjanje?
Navdih črpam iz življenja, odnosov, sveta okrog sebe in seveda najrazličnejše glasbe. Težko bi označila svojo glasbo, je pa vsekakor skupek različnih vplivov, ki primarno prihajajo iz jazza, avantgarde, folka, svetovne, klasične glasbe, kot tudi soula, r’n’b-ja. Predvsem pa dajem velik poudarek temu, da skozi glasbo pripovedujem.

Kdaj ste začeli delovati kot skupina birds of unknown? Kako ste se spoznali?
Z obema glasbenikoma sem delovala že pred ustanovitvijo zasedbe. S Tiborjem Pernarčičem, saksofonistom zasedbe, sodelujem že od leta 2016 v najrazličnejših projektih, je tudi del mojega kvarteta. S kitaristom Tilnom Beigotom pa sva od poletja 2018 sprva delovala kot duet. Decembra 2019 sva k sodelovanju povabila Tiborja. Sprva je šlo le za en koncert, vendar smo se že na vajah in pri ustvarjanju odlično ujeli. Ugotovili smo, da kombinacija saksofona, kitare in vokala da zvoku polnost, avtentičnost. Med karanteno, ko je bilo več časa za ustvarjanje nove glasbe in delanje novih načrtov, smo začeli bolj aktivno ustvarjati in začeli delovati pod imenom birds of unknown.

Ali ste pred oblikovanjem zasedbe sodelovali tudi pri drugih projektih, ki bi jih želeli mogoče izpostaviti?
V svetu jazza je ena izmed najboljših stvari, da nenehno sodeluješ z različnimi glasbeniki, tako priložnostno kot tudi projektno. Sama ob zasedbi birds of unknown še delujem s svojim kvartetom, z mednarodno zasedbo DEr CH-AT Komplex, Bundesjazzorchesterom (Bujazzo), Big Bandom Radlje, vokalnim triom Supreme Sisters, leta 2019 sem bila del JMI World Orchestra. Tibor je že dolgo dejaven na slovenskem glasbenem prizorišču v žanrsko raznovrstnih zasedbah, kot so IcotoviZobi, The Swingtones, Siti Hlapci, Big Band Radlje, imel je tudi priložnost sodelovati z Big Bandom RTV Slovenija. Tilen je prav tako v preteklosti sodeloval z različnimi jazzovskimi zasedbami, kot so t3o, No Mouth Orchestra, Think Bigger Orchestra, Helmut Schönleitner’s Universal Mind, C.U.T.E., Dirty Hearts in Ines Rom’s Tiptoe Tripper. Dejansko je bil prvi projekt, pri katerem smo sodelovali vsi trije, Jazzosledci, zgoščenka festivala Jazz Ravne leta 2017, vendar smo za projekt igrali v različnih zasedbah.

Kot vokalistka ste članica uveljavljenega nemškega nacionalnega big banda Bujazzo. Kakšni so vaši vtisi in izkušnje sodelovanja s to priznano zasedbo?
Neizmerno sem hvaležna, da sem del te zasedbe. Dobila sem priložnost sodelovati z odličnimi mladimi glasbeniki Nemčije in s priznanima skladateljema big bandovske glasbe Michaelom Gibbsom in Ansgarjem Striepensonom. Žal nas je po prvih dveh koncertih v marcu presenetila pandemija, odpadlo je kar nekaj koncertov in turnej za leto 2020. Tako smo ustvarjali bolj na daljavo in v studiih. Vendar so organizatorji kljub situaciji odlično poskrbeli za delovanje zasedbe, da smo ostali ustvarjalni in smo na najboljši možni način izpeljali zastavljene projekte. Nemčija si je v kriznih časih zelo prizadevala za kulturo in umetnike, česar žal ne moremo trditi za veliko držav … Nas pa čaka z Bujazzom do leta 2022 veliko projektov, koncertov in mednarodnih turnej, ki se jih zelo veselim.

/…/

Mateja Rot