Na témo Novice Pogovor Portret

Andraž Malgaj v majskem GM odru

21. maj 2023

V Slovenski filharmoniji bo v torek (23. maja, 19.30), dan za tem pa še v Celjskem domu (24. maja, 19.30), nastopil Andraž Malgaj, ki zaključuje študij harmonike na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Ta mu je v lanskem letu podelila tudi Prešernovo nagrado za nastope s solističnim sporedom in v komornih zasedbah. Ob tem se redno udeležuje državnih in mednarodnih tekmovanj ter obiskuje seminarje in poletne glasbene tečaje.

Andraž, kako dolgo si že glasbeni mladinec?

profesorju Romanu Pechmannu
Off Izola, poletni glasbeni tabor (2012)
prof. Roman Pechmann in Andraž Malgaj.
Foto: Michael Tavernaro

Prvič sem se poletnega tabora udeležil že leta 2012. V Izoli sem obiskoval ure pri profesorju Romanu Pechmannu in tam srečal veliko vrstnikov. Med drugim sem spoznal harmonikarja Andraža Freceta, s katerim sva se potem spet srečala na Akademiji za glasbo in skladatelja Leona Firšta ter Iztoka Kocena, pa fagotiste Luko in Miho Miteva, Janeza Pincoliča. Bil je res velik tabor, bili so fagotisti, oboisti, harmonikarji, skladatelji … Takrat sem že obiskoval ure pri profesorju Primožu Krajncu v Velenju, ki mi je priporočil obisk. Od leta 2013 naprej je poletni tabor Glasbene mladine Slovenije julija v Murski Soboti, udeležil sem se ga še štirikrat. Vmes je mentor postal profesor Luka Juhart, s katerim sva ostala povezana do danes. Zdaj pri njemu zaključujem magistrski študij. Z glasbeno mladino Slovenije pa sem sodeloval tudi pri Simfoničnih matinejah za mlade poslušalce v Cankarjevem domu in v okviru festivala Poletje v Celju, knežjem mestu 2019.

Kakšno pa je bilo tvoje letošnje študijsko leto oziroma koncertna sezona?

Bilo je zelo pestro, večino časa sem se posvečal inštrumentu, želel sem preigrati čim več repertoarja, prijavljal sem se na razpise in poskušal čim več nastopati. Ne samo kot solist, sodeloval sem tudi v komornih zasedbah. Oktobra lani smo s Komornim glasbenim gledališčem Ljubljana izvedli opero Thomasa Adèsa Napudrana, sodeloval sem tudi z Ansamblom za sodobno glasbo .abeceda, konec leta pa sem s harmonikarskim orkestrom AG izvedel Serenado in Allegro za harmoniko in orkester Wolfganga Jacobija. 

Januarja sem se zaposlil na Glasbeni šoli Litija, kjer zdaj nabiram tudi pedagoške izkušnje. Dopoldan vadim svoj program, popoldan pa učim. V začetku tega meseca pa sem se udeležil tudi Mednarodnega tekmovanja harmonikarjev v Klingenthalu (Nemčija). Gre za eno največjih tekmovanj, ki je letos praznovalo okroglo 60. obletnico. V svoji kategoriji sem se med 12 tekmovalci uspešno prebil v drugi krog med 7 tekmovalcev, žal pa mi ni uspela uvrstitev med finaliste. Je bila pa izjemna izkušnja biti v družbi takorekoč najboljših harmonikarjev z vsega sveta.

Zadnje dni pa se intenzivno pripravljaš na koncerta GM odra. Slišali so te že v Ajdovščini, v torek boš nastopil v Ljubljani, v sredo pa v Celju. Kak spored si pripravil za poslušalce?

Izvedel bom dve skladbi iz baročnega repertoarja, in sicer Preludij in fugo št. 2 v c-molu Johanna Sebastiana Bacha ter Suito v a-molu iz Prvega zvezka skladb za čembalo francoskega skladatelja Jean-Philippa Rameauja. Ob tem pa še tri skladbe novejšega datuma. Najprej En avant ou? nemškega skladatelja in enega od pionirjev nove elektronske glasbe v Nemški demokratični republiki Georga Katzerja. Igral bom tudi skladbo hrUP, ki jo je Luka Juhart napisal leta 2013 in jo posvetil Vinku Globokarju ter posnel za svojo ploščo Dekonstrukcija harmonike. Skladba mi je izredno všeč, ker sam zapis ni tako klasičen, kot pri kateri drugi sodobni skladbi in me na momente spomni na Globokarjev Dialog v zraku. Čisto na koncu pa še delo Adriane Holszky High Way for One, v katerem izvajalec s hitrimi temoli, glissandi in trili ustvarja divje in kaotično vzdušje podobno tistemu v času prometnih konic.

Naslednji mesec pa te čaka še zadnje študijsko dejanje …

Res je, junija zaključujem s študijem. Res sem hvaležen vsem, ki so mi pomagali, predvsem profesorju, ki mi je predstavil veliko novega, me pripravil na to, kar me čaka po študiju, naučil biti samostojen glasbenik po koncu študija, ko nimaš več nikogar, ki bi te usmerjal, svetoval kako kaj zaigrati, interpretirati itd., dal veliko življenjskih napotkov in modrosti, mi nudil številne možnosti, spodbujal k obisku koncertov in me postavljal izven cone udobja. Mislim, da sem z akademije odnesel veliko znanja. 

Po zaključku me seveda še naprej čaka pedagoška služba, želim pa si seveda ostati v stiku s harmoniko tudi kot izvajalec in nastopati v komornih zasedbah.

Andraž, veselimo se koncertov v GM odru in ti želimo uspešen zaključek študija ter vse dobro na umetniški in pedagoški poti!