Na témo Novice

Zala Črešnik in Marko Zaletelj na petkovem poletnem večeru na Ravnah na Koroškem 

11. julij 2024

Še pred uradnim začetkom 20. Festivala slovenskega jazza, smo lahko prisluhnili domači zasedbi Duu Zale Črešnik in Marka Zaletelja. V idiličnem ambientu pod kavarno Rimskega vrelca, 5. julija, sta nežen dekliški vokal spremljali dve kitari – kot nalašč za lep petkov večer na prostem.

Duo Zale Črešnik in Marka Zaletelja neformalno obstaja že nekaj let, uradno pa od lani, ko sta se premierno predstavila na 19. ediciji jazz festivala. Mariborski kitarist Marko Zaletelj je zvezda stalnica med slovenskimi jazz kitaristi in je na slovenski glasbeni sceni prisoten že preko trideset let. V začetku devetdesetih se je veliko udejstvoval kot studijski glasbenik, nekaj časa je igral v tujini in bil član mnogih uspešnih zasedb. Velik del njegovega pestrega glasbenega udejstvovanja predstavlja izobraževanje mladih nadarjenih glasbenikov. Izjemen občutek za inštrument in povezavo z gostujočim vokalom, sta ga že v preteklosti vodila do mnogih sodelovanj z našimi pevkami. Zala Črešnik je najmlajša med njimi, a v sebi nosi veliko potenciala. Prav tako kitaristka, Markova učenka, s katerim sta na prijeten petkov večer skupaj nastopila, je dodobra izstopila izven okvirjev klasičnega muziciranja in izobraževanja. Z nežnim dekliškim glasom, ki je v počasnih baladah prijetno žameten, ob hitrejših ritmih pa pokaže še več globine in strasti, se organsko zlije z občutenim igranjem kitare in ustvarja novo uspešno glasbeno zgodbo. Čeprav se v njenem igranju še lahko začuti vpliv mentorjev, glasbi dodaja lastne elemente in interpretacije. Pred domačo publiko je nastopila suvereno, kar smo začutili tudi poslušalci.

Uigran dvojec, ki je mešanica izkušenj in mladostne energije, je program sestavil iz mešanice slovenskih pesmi v jazz preobleki ter priredb tujih uspešnic. Na odru so izzvenele slovenske popevke kot so Zemlja pleše, Orion, Vzameš me v roke in Poletna noč, vključno z narodno Nocoj pa, oh, nocoj v priredbi za dve kitari in vokal. Prav tako ni manjkalo skladb za solo kitaro (Here to stay, My life) s tenkočutnim ubiranjem strun, ki je zaščitni znak Zaleteljevega preigravanja. Program sta popestrila še s klasikami kot so Ain’t no sunshine, Fragile in Lullaby of Birdland. 

Z Zalo sem se po koncertu pogovorila o njenih vtisih: »Midva sva Zala Črešnik in Marko Zaletelj in sva prišla nadomestit Lino Rahne, ki zaradi bolezni žal ni mogla nastopiti. Zato je tudi najin program zelo na grobo sestavljen, saj sva šele dva dni nazaj izvedela, da bova nastopala. Nekatere pesmi sva vzela iz programa, ki ga igrava jutri na prireditvi na Najevski lipi, zato je veliko slovenskih pesmi. Zelo mi je všeč lokacija nastopa, ker je tak sproščen ambient, kar mi je zelo pomembno, saj je bil to moj prvi daljši nastop. Videlo se je, da sva dobrodošla in sprejeta ter da naju res poslušajo, kljub manjši publiki, ki ima prav nek svoj čar.«

Neža Verbovšek