Novice

Zaključila sta se Mednarodno zborovsko tekmovanje Seghizzi in festival Piccolo opera

Vokalna skupina Vikra

19. julij 2022

Goriški poslastici za ljubitelje vokalne glasbe

V Gorici slavila Vokalna skupina Vikra

17. julija, na vroče nedeljsko popoldne, je bil v Mestnem gledališču Giuseppe Verdi v Gorici (Italija) finale 59. mednarodnega zborovskega tekmovanja Seghizzi. Na njem je nastopilo pet zasedb – vokalna skupina Freedom consort iz Kijeva, dva madžarska zbora – mešani mladinski zbor Lautitia iz Debrecena in dekliški zbor Pro musica iz Nyíregyháze, mešani zbor Pa Saulei iz Rige in kot zadnja tudi vokalna skupina Vikra pod vodstvom dirigentke Petre Grassi.

Prvi krog zborovskega tekmovanja je potekal že v petek, 15. julija. V prvi etapi so zbori lahko nastopili v sedmih kategorijah vezanih bodisi na določena glasbeno-zgodovinska obdobja bodisi na različne glasbene stile. Vokalna skupina Vikra je nastopila v treh kategorijah in se tako predstavila s skladbami iz obdobja renesanse in romantike ter zborovsko literaturo 20 in 21. stoletja. V finalu je pod zanesljivim vodstvom Petre Grassi nastopila s programom izbranih del Iacobusa Gallusa, Franza Schuberta, Arva Pärta, sodobnega italijanskega skladatelja Giovannija Bonata in mladega slovenskega skladatelja Tineta Beca. Izdelana in prepričljiva izvedba zahtevnega repertoarja je brez težav prepričala petčlansko žirijo, ki je Vikri podelila prvo mesto v vseh treh kategorijah, v katerih je  vokalna skupina sodelovala. Poleg tega je zasedba osvojila tudi kar tri posebna priznanja – priznanje za najboljšega dirigenta tekmovanja, priznanje za najboljšo izbiro sporeda ter priznanje za najboljši komorni zbor, slavila pa je tudi kot zmagovalka grand prix-a tekmovanja. 

Morda je slika naslednjega: 20 oseb, ljudje stojijo in besedilo, ki pravi »SEGHIZZI 59° CONCORSO INTERNAZIONALE DI CANTO CORALE 32° GRAND PRIX SEGHIZZI Gorizia 15-17 luglio«

Vokalna skupina Vikra Glasbene matice Trst je nastala leta 2014 v Trstu na pobudo dirigentke, Tržaške Slovenke Petre Grassi. Na začetku je delovala kot ženska zasedba, v kateri so včasih peli celo kontratenoristi, zdaj pa se ji občasno pridružijo tudi ostali moški glasovi. V njej se srečujejo tako slovenski kot italijanski zborovski navdušenci iz Trsta, Gorice, Vidma, Benetk in Ljubljane.
Zasedba je na zborovskih tekmovanjih osvojila že kar lepo število nagrad. Leta 2017 je prvo mesto osvojila na Državnem zborovskem tekmovanju Guido d’Arezzo ter na Državnem zborovskem tekmovanju Trofeo Città di Vittorio Veneto. Istega leta je osvojila tudi grand prix in posebno nagrado na Deželnem zborovskem tekmovanju Corovivo. Leta 2018 je v sklopu tematskih koncertov Sozvočenja je prejela prvo nagrado za najboljši projekt in izvedla koncert v Slovenski filharmoniji. Maja 2019 je na Državnem zborovskem tekmovanju mladinskih zborov Il Garda in Coro osvojila absolutno prvo nagrado tekmovanja in dve posebni nagradi.

Tik pred zborovskim tekmovanjem je sicer v Gorici potekalo tudi 19. mednarodno pevsko tekmovanje Seghizzi. Na njem je nastopilo trinajst pevk in pevcev iz Italije, Avstrije, Rusije, Indonezije in Slovenije. Prvo mesto je osvojila Eleonora De Prez iz Milana.

Trenutno organizator obeh zgoraj omenjenih tekmovanj razpisuje tudi 20. mednarodni skladateljski natečaj za zborovske skladbe in skladbe za glas s spremljavo klavirja. Novitete je mogoče oddati do 30. septembra 2022.

Zaključek festivala Piccolo opera

Po finalu mednarodnega zborovskega tekmovanja so se lahko ljubitelji vokalne glasbe zvečer odpravili tudi na Trg Evrope, ki leži na meji med italijansko Gorico in slovensko Novo Gorico, ter tam prisluhnili zaključnemu koncertu 15. festivala Piccolo Opera, ki je bil hkrati tudi prvi dogodek v sklopu novega izobraževalnega in produkcijskega projekta GO! Borderless Opera Lab. Večer je otvorila noviteta Ferdinanda D’Ursoja za komorni orkester Antipasto, zmagovalna skladba razpisa GO! Opera brez meja 2022. Sledila ji je humoristično uprizorjena Šola vožnje (La scuola di guida), ki je večkrat nasmejala občinstvo, odlikovala pa jo je tudi odlična barvna usklajenost glasov sopranistke Kamille Karginove in tenorista Salvatoreja Angilerija. Komično enodejanko je napisal italijanski skladatelj Nino Rota, širše znan predvsem po svoji filmski glasbi in zaradi sodelovanja s filmskim režiserjem Federicom Fellinijem. Koncert je zaključila še ena enodejanka, Pevka (La cantante), ki jo je napisal Maurizio Agostini, glasbeni direktor neapeljskega gledališča San Carlo. V tej monooperi je ponovno blestela Kamilla Karginova. Orkestru je dirigiral tržaški akordeonist, skladatelj in dirigent Igor Zobin, obe operni uprizoritvi pa je režirala Vanessa Codutti. Celotna produkcija je občinstvu z obeh strani meje prijetno popestrila topel julijski večer. 

V pričakovanju leta 2025

Glasbenim navdušencem goriški prostor tako ponuja relativno bogat izbor glasbenih prireditev. Pester kulturni program ima zagotovo velik potencial, da iz bližnje pa tudi širše okolice privabi mnoge poslušalce, željne raznolikih in kvalitetnih vsebin. Te naj bi se v naslednjih treh letih še obogatile v okviru priprav na prevzem naziva evropska prestolnica kulture s strani Gorice in Nove Gorice. 

 Tisa Mrhar