Novice

Začetek sezone z jesenskimi serenadami

Nejc Grm

4. september 2019

V torek, 3. septembra, je v atriju Mestne hiše v Ljubljani potekala tiskovna konferenca Glasbene mladine ljubljanske, kjer so predstavili prihajajočo sezono, sodelovanja in predvsem velik poudarek namenili bližajočim se Jesenskim serenadam. Konferenco sta vodila predsednik Janez Rozman in oblikovalec serenad Boris Rener; med gosti pa so bili zborovodkinja Tereza Podlogar, urednik otroškega glasbenega programa na Radiu Slovenija Matej Jevnišek in poseben gost Wolfgang Kasic. Slednji bo v Domžale in Ljubljano oktobra pripeljal priznani orkester iz južne Rusije, kateremu se bodo na odru pridružili trije mladi slovenski solisti (Maja Gombač, Vita Peterlin in Simon Petek). S strani ‘literarno – povezovalnega’ sveta pa se nam je pridružil igralec Dejan Pevčević, ki se kot povezovalec programa koncertov Glasbene mladine ljubljanske trudi vzpostaviti nerazločljivo vez med glasbo in umetno besedo. Vsak izmed gostov je povzel nekaj besed o prihajajoči sezoni: Tereza Podlogar je kot dirigentka dijaškega zbora Veter zaokrožila letošnjo jubilejno sezono, Matej Jevnišek pa je z velikim navdušenjem predstavil novo otroško kantato Kje je Tina?. Jevnišek je ob tem izpostavil edinstveno priložnost, da vrtčevskim in otrokom prve triade približajo simfonični orkester in svet klasične glasbe. Predsednik Janez Rozman je ob koncu pogovora poudaril velike prednosti Glasbene mladine ljubljanske, kot so prvenstvo brezplačnih koncertov, sodelovanje s kvalitetnimi mladimi glasbeniki ter se ob tem zahvalil sodelujočim orkestrom (orkester RTV, orkester Slovenske filharmonije, operni in policijski orkester).

S koncem poletnih počitnic in dopustov je konec tudi s poletnimi glasbenimi festivali in dogodki, ki bogatijo poletne večere po vsej Sloveniji. Tako sedaj sledi tisto obdobje tik pred začetkom novih koncertnih sezon, novih abonmajev in počasi bližajočih se prazničnih koncertov. Da to ‘jesensko’ obdobje ne bi bilo dramatično pusto, se letos že 43. leto zapored v štirih slovenskih mestih vrstijo Jesenske serenade. Slednje je leta 1976 prvič predstavil in nato vrsto let tudi oblikoval Tomaž Lorenz in pri tem ustvaril še danes trajajoče sodelovanje med kulturnimi ustanovami v Medvodah, Ajdovščini, Dravogradu in Glasbeno mladino ljubljansko. Močan poudarek je že v prvih letih Lorenzevega delovanja bilo opaziti pri združevanju glasbe in poustvarjalne besede; pri tem pa je vedno imela prednost slovenska umetelnost in študentov/mladih glasbenikov ter komorne zasedbe, ki ne vsebujejo klavirskih partov (vsem Jesenskim serenadam je že od začetka skupno, da v komornih zasedbah ni bilo prisotnega klavirja).

Kvartet kontrabasov SF , foto: Arhiv SF

Nič drugače ne bo tudi letos, ko bo Serenade odprl zdaj že priznan mlad harmonikar Nejc Grm. S svojim domislekom je, v sicer precej klasični program ciklusa, vpeljal novost, saj bo predstavil izključno sodobno glasbo Uroša Rojka in Györgyja Ligetija. V vseh letih delovanja Serenad se je na njihovih odrih zvrstilo že mnogo kvartetov razno raznih zasedb. Letos se je tej vrsti pridružil še Kvartet kontrabasov iz Slovenske filharmonije, ki bo s svojim programom osvetlil priredbe znanih klasičnih del skladateljev kot so Johann Strauss, Tomaso Albinoni in Johann Sebastian Bach. Ženska vokalna skupina Lipa in Kontrabant sta zasedbi, ki se zavzemata za preporod in prvobitnost ljudske pesmi (pa naj bo to slovenska, madžarska ali srbska); z njo bodo obarvali tretjo in četrto Serenado ter tako inštrumentariju dodali peto besedo. Peti izmed večerov je vsako leto posvečen prof. Tomažu Lorenzu. 27. septembra bo godalni sekstet v Mestnem muzeju Ljubljana v njegov spomin igral Dvořáka in Čajkovskega.  Vsaka izmed Serenad, z izjemo pete, se bo z istim programom zvrstila na štirih lokacijah; bodisi v atriju Magistrata v Ljubljani, v cerkvi sv. Valburge v Valburgi, v cerkvi sv. Katarine na Topolu, v knjižnici Medvode, domu Krajevne skupnosti Senica, v dvorcu Bukovje v Dravogradu, grajski kleti v Vipavskem Križu ali v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini. Prva ‘jesensko’ razpoložena Serenada bo tako na sporedu že 4. septembra 2019 v cerkvi sv. Valburge.

Ivana Čemažar

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja