Novice

V pričakovanju 67. Ljubljana Festivala

foto: Kaori Suzuki

7. junij 2019

Poletje je pred vrati in z njim se približuje tudi otvoritev 67. Ljubljana Festivala, ki bo vse do septembra gostil številne priznane domače in tuje umetnike. Zelo pestro bo že pred uradnim začetkom, saj bodo na sporedu kar trije žanrsko raznovrstni dogodki. Poletno gledališče Križank bodo najprej napolnili zvoki dveh izstopajočih pihalnih orkestrov – Godbe Slovenskih železnic Zidani Most ter Delavske godbe Trbovlje. Le nekaj dni pozneje bo svojo prvo uprizoritev na prizorišču Križank doživel priljubljeni muzikal Briljantina, za vse ljubitelje resne glasbe pa bo na sporedu sloviti Verdijev Rekviem, ki bo zazvenel pod taktirko vsestranskega Plácida Dominga. Sončni junij bo omogočil tudi plovbo številnih ladjic, na katerih bo potekal komorni Festival Ljubljana na Ljubljanici, a vsi omenjeni dogodki so le uvertura v težko pričakovano julijsko otvoritev že 67. Ljubljana Festivala.

Koncertni večer, ki bo 10. junija v Križankah, zaznamuje spoj dveh izstopajočih slovenskih pihalnih orkestrov. KD Godba Slovenskih železnic, kakršno poznamo danes, je edina od nekdaj številnih železničarskih godb. Dirigentsko palico je od njenih začetkov vihtelo enajst dirigentov, od leta 1999 Franci Lipovšek. Delavska godba Trbovlje na drugi strani pa že več desetletij spada med najboljše ljubiteljske pihalne orkestre. Visoko kakovostno raven in dolgoletno glasbeno tradicijo so trboveljski godbeniki potrdili z osvojitvijo prvih mest na tekmovanjih pihalnih orkestrov, ki so bila v domovini, kakor tudi z izjemnimi uspehi na svetovnih prvenstvih pihalnih orkestrov. Od leta 2007 jo vodi prof. Jože Kotar. Koncert je darilo Festivala Ljubljana zvestim obiskovalcem, zato si zagotovite brezplačne vstopnice na spletu ali pri Blagajni Križank.

Muzikal Briljantina že vse od začetka navdušuje občinstvo s prikupno ljubezensko zgodbo med predrznim Dannyjem in mirno Sandy, z zgodbo o mladosti in prijateljstvu. Z velikim uspehom je bil uprizorjen na odrih po vsem svetu, s čimer se je uvrstil celo med pet najpopularnejših vseh časov. Sodelovanje podjetja Prospot in Festivala Ljubljana je v letu 2018 prineslo Sloveniji lastno različico tega muzikala. Domačemu občinstvu sta ga približala kantavtor Tomaž Domicelj, ki je poskrbel za odličen prevod pesmi, in Boštjan Gorenc – Pižama, ki je premišljeno in duhovito prevedel dialoge. Lansko premiero so navdušeni gledalci pospremili s stoječimi ovacijami, 12. junija pa bodo vsem znane melodije prvič odzvanjale v Križankah.

Sloviti tenorist Plácido Domingo se bo 17. junija prvič pri nas predstavil v vlogi dirigenta. Legendarni glasbenik je dobitnik številnih častnih doktoratov in grammyjev, v dolgoletni karieri pa je uprizoril kar 150 tenorskih vlog, kar ni doslej uspelo še nikomur. Najbolj znan je po tem, da je bil dolga leta član slovite zasedbe Trije tenorji, v zadnjem času pa postaja vse bolj prepoznaven tudi kot dirigent. V Ljubljani bo pod njegovo taktirko zazvenelo Verdijevo epohalno delo Rekviem, ena najlepših in največjih umetnin glasbene literature. V solistični vlogi se bodo predstavili sopranistka Elvira Hasanagić, mezzosopranistka Annalisa Stroppa, tenorist Arturo Chacòn-Cruz in basist Roberto Tagliavini. Solisti bodo nastopili s spremljavo Zbora in Orkestra Slovenske filharmonije, Zbora SNG Opera in balet Ljubljana ter fanfar Orkestra Slovenske vojske.

Komorni glasbeni Festival Ljubljana Festival na Ljubljanici poteka že četrto leto v sklopu poletnega 67. Ljubljana Festivala. Na reki z bogato zgodovino, Ljubljanici, lahko na turističnih ladjicah prisluhnete dijakom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter študentom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, ki vas bodo očarali s svojo mladostno energijo in glasbenim talentom. Prepustite se zvoku prijetnih melodij in si oglejte slikovita nabrežja starega mestnega jedra med 27. in 30. junijem.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja