Novice

V Berlinu je na Prešernov dan zadonela slovenska glasba v izvedbi Dua Xylocorda

foto: Slovenski kulturni center Berlin

17. februarja 2022

Slovenski kulturni center v Berlinu je letošnji Prešernov dan obeležil s koncertom Dua Xylocorda, ki ga sestavljata Petra Vidmar na tolkalih in Izidor Erazem Grafenauer na kitari.

Na programu koncerta 8. februarja 2022 v Kesselhaus & Maschinenhaus (Kulturbrauerei) so bile večinoma skladbe sodobnih slovenskih skladateljev. V prvem delu koncerta je zadonela Xylocorda Petra Šavlija – skladba, ki je bila posvečena Petri in Izidorju Erazmu in prav po slednji je duo dobil ime. Poleg nje so bile na programu še: Dve sliki za marimbo in kitaro Tilna Slakana, Am waldesrand nemškega skladatelja Wendelina Bitzana ter nekaj stavkov iz Mikroludiji in Petrazmi Uroša Rojka.

Drugi del koncerta je bil v znamenju flamenka. Izidor Erazem je v času pandemije napisal skladbe, ki so pod vplivom sodobne flamenko glasbe, a se hkrati v marsičem spogledujejo tudi z jazzom in klasično glasbo. V tem delu je kitaro spremljal cajon.

foto: Slovenski kulturni center Berlin

Slovenska umetnika se posvečata predvsem interpretaciji sodobne glasbe za marimbo in kitaro. Literature za tovrstno zasedbo ne srečamo prav velikokrat, zato nas ne preseneča, da so bile vse slovenske skladbe na programu napisane prav po naročilu dua. Zbirka skladb slovenskih skladateljev za to nenavadno zasedbo bo vsak čas izdana tudi na prvem CD-ju Dua Xylocorda.

Kdo sta Izidor Erazem Grafenauer in Petra Vidmar?

Izidor Erazem Grafenauer je doštudiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, na Konservatoriju Benedetto Marcello v Benetkah in na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Kot solist in komorni glasbenik je prejel številne mednarodne nagrade. Izdal je dve plošči – leta 2018 CD s skladbami za baročno lutnjo in 2019 CD z novimi skladbami slovenskih skladateljev za kitaro solo in v komornih skupinah. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani poučuje izbirni predmet lutnjo in historične inštrumente s strunami.

Petra Vidmar je docentka na Akademiji za glasbo Ljubljana in solistka Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Sodeluje tudi z drugimi orkestri – z Big Bandom RTV Slovenija, Slovensko filharmonijo, SNG opero in baletom Ljubljana ter odličnimi slovenskimi glasbeniki, kot so: duo Silence, Janez Dovč, Boštjan Gombač, Tadej Tomšič, Blaž Celarec, Bojan Gorišek itd.

Larisa Marjanović

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja