Novice

Tartini – nocoj otvoritev sezone Hiše kulture Celje

22. september 2022

Glasbeni abonma Hiše kulture danes ob 19.30 v Narodnem domu Celje otvarja nova glasbeno-gledališka predstava o piranskem skladatelju in violinistu Giuseppeju Tartiniju, ki jo je napisal priznani pisatelj in pesnik Muanis Sinanović, nastopila pa bosta igralka Živa Selan in violinist Kristian Ilić. Poetični dramski tekst Muanisa Sinanovića, ki ga v predstavi pospremi Tartinijeva glasba, gledalce popelje skozi razburljivo Tartinijevo življenje ter raziskuje povezave med glasbo, matematiko in poezijo, ki so nemara zgolj trije različni jeziki, s katerimi poskušamo osmisliti temeljne koncepte vesolja. Dramaturginja predstave je Katja Markič, kostumografinja Maja Zupanc Žibret, avtor scenografije je Gal Rančigaj.

V letošnjem abonmaju bodo gostovali tudi tenorist in pianist Aco Biščević, violinistka Tanja Sonc, kitarist Aljaž Cvirn, Zagrebški trobilni kvintetkomorni simfonični orkester Camerata Sinfonica Austria pod vodstvom dirigenta Davorina Morija, komorni orkester Ljubljanski solisti s solistko Petro Kovačič, članico Dunajske filharmonije, Slovenski godalni sekstet in Trio Tempestoso, v katerem igra tudi Andraž Golob, klarinetist Berlinske filharmonije.

Otroški abonma Glasbene sobotnice, ki so ga v Hiši kulture Celje v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje pripravljali od leta 2013, bodo v letošnji sezoni preoblikovali v festival Glasbena skrinjica, ki bo v Celjskem domu potekal od 6. do 8. oktobra. Festival, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Glasbeno mladino Slovenije, DZU Filter in Zavodom Celeia, bo družinam in šolam ponudil izbor koncertov, glasbenih predstav, delavnic in glasbenih filmov, drugi dan festivala pa bo gostovala tudi nova opera po motivih Svetlane Makarovič Veveriček posebne sorte, ki sta jo napisala skladatelj Iztok Kocen in libretist Jakob Barbo.

https://www.hisakulture.si/

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja