Novice

Tartini festival 2019

Ema Grčman, foto: Barbara Reya

21. avgust 2019

22. avgusta se v Piranu začenja 18. Tartini festival, ki bo potekal v Piranu in Kopru vse do 8. septembra. Zadnji koncert iz sklopa Tartinijeva festivala bo v Padovi, kjer bo 12. septembra nastopil ansambel Il terzo suono na Veneto festivalu.

Na otvoritvenem koncertu, ki bo 22. avgusta ob 20.30 v cerkvi sv. Jurija v Piranu, bo nastopil ansambel Il terzo suono z deli A. Vivaldija, G. Tartinija in B. Galuppija. Nekaj dni zatem, 27. avgusta, pa bo ansambel Il terzo suono nastopil še s slovitim violončelistom, Mariom Brunellom z deli G. Tartinija. Mario Brunello je prvi in edini Italijan, ki je osvojil prvo nagrado na prestižnem mednarodnem tekmovanju Čajkovski v Moskvi. Brunello je sodeloval s številnimi uglednimi dirigenti, kot so: Antonio Pappano, Valery Gergiev, Yuri Temirkanov, Manfred Honeck, Riccardo Chailly, Vladimir Jurowski, Ton Koopman, Riccardo Muti, Daniele Gatti, Myung-Whun Chung in Seiji Ozawa ter nastopil v koncertnih izvedbah z mnogimi svetovno znanimi zasedbami, od Londonske filharmonije, Londonskih simfonikov, komornega orkestra Mahler, filharmonije francoskega nacionalnega radija, Munchenske ter Filadelfijske filharmonije, do Tokijskih simfonikov, Kioi Sinfoniett, DSO Berlin, filharmonije milanske Scale in Nacionalne akademije Sv. Cecilije.

Il terzo suono

Brunellova sezona 2018-19 vključuje številne prestižne nastope, kot so tisti s simfoničnim orkestrom NHK v Tokiu in komornim orkestrom Kioi Hall, zadnji v dvojni vlogi solista in dirigenta. Nastopil bo tudi z orkestrom italijanske RTV iz Torina in nadaljeval sodelovanje s skupino Kremerata Baltica kot solist in dirigent.

Mario Brunello se bo tokrat prvič predstavil na Tartini festivalu.

25. avgusta bo Orkester Cenacolo Musicale predstavil opero “Bacocco e Serpilla” avtorja Giuseppeja Marie Orlandinija, z libretom, ki ga je napisal Antonio Salvi. Opero so verjetno prvič izvedli v Benetkah med letoma 1718 in 1719, čeprav obstaja tudi izvod, ki na naslovnici kot datum navaja leto 1715, kot mesto pa Verono.

29. avgusta se bo v Tartinijevi hiši predstavil pianist Pierre-Laurent Boucharlat, ki izvaja recitale, solistične nastope z orkestri ter nastope s komornimi zasedbami, med njimi je posebne omembe vredna zasedba Ensemble Promethée, ki jo je ustanovil leta 2005. Sodeluje s priznanimi glasbeniki, kot so Pascal Amoyel, Vadim Tchijik, Philippe Bernold, Emmanuelle Bertrand, David Bismuth, Nicolas Dautricourt, Florent Héau, Mark Drobinsky, Hugo Ticciati, ter zasedbami, kot so Archimede Quartett in Wiener Kammersymphonie. V Piranu bo nastopil s programom: Camille de Saint-Saëns, Gabriele Fauré, Claude Debussy, Modest Mussorgsky.

Pierre-Laurent Boucharlat

I Solisti Veneti so že redni gostje Tartini festivala. Tokrat bodo nastopili 31. avgusta v Minoritskem samostanu v Piranu. Za seboj imajo že skoraj 6.000 koncertov v več kot 90 državah, udeležbe na najpomembnejših mednarodnih festivalih, njihova diskografija pa šteje preko 350 naslovov. Po smrti legendarnega Claudia Scimoneja nadaljujejo svojo tradicijo in tokrat se nam bodo predstavili z deli naslednjih avtorjev: T. Albinoni, G. Tartini, O. Respighi, F. Kreisler.

Italijanski barok bo predstavil Ansambel La Calandria, ki bo nastopil 3. septembra ob 20h v Minoritskem samostanu v Piranu. Raznoliki glasbeniki omogočajo skupini La Calandria soočanje z izzivom izvajanja stare glasbe od srednjega veka do baroka na izključno starih instrumentih, bodisi originalih ali kopijah, da bi v popolnosti poustvarili zvok vsakega glasbenega repertoarja. 

Ansambel La Calandria

V četrtek, 5. septembra ob 20h, prihajata v Piran violinistka Lana Trotovšek in čembalistka Masumi Yamamoto. Nastopili bosta z deli: A. Schnittke, J. S. Bach in G. Tartini.
Lana Trotovšek je profesorica violine na glasbenem kolidžu Trinity Laban v Londonu in asistentka na ljubljanski glasbeni akademiji, vodi tudi mednarodne mojstrske tečaje po svetu. Igra violino Pietra Antonia dalla Coste iz leta 1750.

Japonka Masumi Yamamoto živi in ustvarja v Veliki Britaniji in je umetniški vodja serije baročnih koncertov, poimenovanih Sydenham Concerts, ter profesorica čembala v dekliški šoli St. Paul’s Girls’ School v Londonu.

Ansambel Sergio Gaggia sestavljajo štirje vrhunski glasbeniki, med drugim sloviti violist Vladimir Mendelssohn, Olga Pogorelova, violina; Francesco Mariozzi, violončelo in Andrea Rucli, klavir. V minoritskem samostanu v Piranu bodo nastopili 6. septembra ob 20. uri s programom W. A. Mozart, G. Tartini, R. Schumann.

8. septembra ob 20. uri pa bomo prisluhnili zasedbi Salzburger Mozart Consort. Glasbeniki se osredotočajo na dela Wolfganga Amadeusa Mozarta in njegovih sodobnikov. Navdih jim je Študija osnovnih načel igranja violine, avtorja Leopolda Mozarta. Člani zasedbe imajo dolgo skupno tradicijo muziciranja v Mozarteum orkestru, Orkestru salzburške katedrale, Salzburškega festivala in koncertov Tedni Mozarta. Članica zasedbe Salzburger Mozart Consort je tudi Wonji Kim-Ozim, profesorica na salzburškem Mozarteumu in žena slovitega slovenskega violinista Igorja Ozima.

Dva večera bosta na Tartini festivalu posvečena mladim glasbenikom. V sklopu koncertov Tartini junior bosta 2. septembra nastopili izjemno uspešni mladi glasbenici – violinistka Anna wan der Merve in violončelistka Ema Grčman. 4. septembra pa bo nastopila zelo uspešna Danaja Habjanič na kitari in teorbi. Oba koncerta bosta ob 19. uri v atriju Pretorske palače v Kopru.

Več informacij na www.tartinifestival.org.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja