Novice

Sobotni glasbeni večeri ob 75-letnici Big Banda RTV Slovenija

Big Band RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO/Marko Alpner.

14. oktober 2020

Na prvem programu Radia Slovenija pripravljajo jesenski niz radijskih koncertov Big Banda z gosti v studiu 26. Oddaje – koncerte bodo neposredno prenašali na Prvem – bo vodil Milan Krapež, za zvok pa bo poskrbela skupina za glasbena snemanja Radia Slovenija. Ob tej priložnosti bodo posebno pozornost posvetili skladatelju, dirigentu in pozavnistu Emilu Spruku ob njegovi šestdesetletnici, drugi koncert bo v znamenju glasbe Bojana Adamiča ob 25-letnici smrti tega velikega mojstra, tretji večer pa so posvetili legendarnemu avtorju besedil popevk Gregorju Strniši.

Prvi koncert v studiu 26 bo v soboto, 17. oktobra, ob 20. uri. Emil Spruk bo nastopil kot dirigent svoje avtorske glasbe. Solisti bodo Matej Grahek, Klemen Golner in Matej Kravcar. Emil Spruk je letos dopolnil šestdeset let. Je skladatelj, aranžer, dirigent in odličen solist na pozavni. Po nižji glasbeni šoli se je vpisal na ljubljansko srednjo glasbeno šolo. Študij je nadaljeval v avstrijskem Gradcu na Visoki šoli za glasbo na smeri pozavna. Nato je z odličnimi priporočili odšel v ZDA na znameniti bostonski Berklee College of Music in leta 1982 končal tako oddelek za pozavno kot oddelek za kompozicijo. Njegovo skladateljsko delo izrašča iz globoke notranjosti samolastnega doživljanja sveta in svojevrstnega odnosa do glasbe, v katerem imajo prvine klasične glasbe posebno mesto.

Teden dni kasneje, v soboto 24. 10., bo na večeru ob 25-letnici smrti Bojana Adamiča dirigiral Lojze Krajnčan, vokalna solistka pa bo jazzovska pevka Anja Hrastovšek. Bojan Adamič (1912 – 1995) je bil vsestranski glasbeni ustvarjalec, ustvarjal je različne glasbene zvrsti, od resne glasbe do šansonov, popevk ter glasbe za film in gledališče. Prispeval je tudi vrsto aranžmajev in priredb tako za pihalni in simfonični orkester kot tudi za džezovske in zabavne ansamble. Kljub številnim gostovanjem se je Bojan Adamič dobrih šest desetletij posvečal slovenski glasbi. Rojen je bil tik pred prvo svetovno vojno, po izbruhu druge je diplomiral pri Antonu Ravniku na ljubljanski glasbeni akademiji. Že med vojno je na osvobojenem ozemlju v Beli Krajini ustanovil pihalno godbo glavnega štaba NOV, iz nje pa sta se po številnih spremembah razvila Vojaški orkester Ljubljana in tudi Plesni orkester Radia Ljubljana.

Bojan Adamič in sekcija saksofonov.
Foto: Arhiv RTV Slovenija

Komaj poldrugi mesec po osvoboditvi je orkester, ki ga dandanes poznamo kot Big Band RTV Slovenija, igral na vnovičnem odprtju Postojnske jame. Orkester je Adamič vodil vse do leta 1961 in mu v tem času pridobil sloves najboljšega ansambla v državi in ta ugled potrjeval s posnetki in koncerti doma in na tujem. Iz PORL-a je odšel Adamič naravnost v zgodovino slovenske glasbe; postal je vodilni skladatelj filmske in zabavne glasbe v tedanji skupni državi, za to pa je leta 1979 prejel Prešernovo nagrado. Adamičeva glasba ostaja živa tudi v današnjem repertoarju našega Big Banda RTV Slovenija.

Big Band RTV Slovenija bo v studiu 26 pod taktirko Lojzeta Kranjčana nastopil še 7. novembra ob 20.00, ko bodo na sporedu popevke Gregorja Strniše. Pesnik Gregor Strniša (1930-1987) je bil mojster besedil za festivale in za potrebe radijskih snemanj in prevodov oziroma prepevov tujih uspešnic. Kot pisec besedil za popevke je ustvaril mogočen in še danes nepresežen opus, ki ostaja večen opomnik, kako je, če besedila pišejo dobri pesniki. Že na prvem festivalu Slovenske popevke je bil Strniša med tistimi, ki so opozorili nase, in to s popevko Zemlja pleše, ki jo je pel Nino Robić. Tedaj med avtorji besedil še ni prednjačil, pisali so še številni drugi, vendar je sčasoma njegov avtorski delež postajal vse večji in večji. Na festivalih Slovenske popevke se je kot avtor z občasnimi odsotnostmi obdržal do druge polovice sedemdesetih let, ko se je razmerje pesnikov in drugih avtorjev besedil začelo obračati. Besedila za popevke Gregorja Strniše sodijo v slovenski literarni kanon, tako kot njegova siceršnja poezija.