Novice

Slovenski violinist Andraž Zorko prvič izbran v akademijo YOUNG Kraljevega orkestra Concertgebouw

1. avgust 2022

Poslanstvo Kraljevega orkestra Concertgebouw izpostavlja skrb za prihodnje generacije ljubiteljev in profesionalnih glasbenikov. Ob številnih izvirnih programih, s katerimi žlahtni šolske programe na Nizozemskem, svetovno znani orkester posebno pozornost namenja tudi mladim glasbenikom po Evropi. Letos tako že tretjič gosti poletno orkestrsko akademijo, poimenovano YOUNG, ki gosti mlade glasbenike med 14. in 17. letom iz različnih delov Evrope. 

Organizatorji pri izboru udeležencev v ta izjemno intenzivni program orkestrskega študija s člani svetovno znanega orkestra ne sledijo le zahtevani tehnični ter umetniški ravni, kar mladi glasbeniki dokazujejo z avdio in video posnetki ter priporočili profesionalnih glasbenikov in  strogo določeni starostni meji, ampak jih predvsem vodi misel, da v orkestru dobijo priložnost nadarjeni instrumentalisti iz manj uveljavljenih glasbenih sredin in okolij. Kot poudarjajo, poletna akademija YOUNG Kraljevega orkestra Concertgebouw omogoča osebnostno rast in razširja obzorja tudi na področja zunaj orkestrske igre, kot so na primer znanja s področja managementa, poznavanja tradicij različnih kultur, skrb za psihofizično kondicijo itd… Za izbrane glasbenike je študij brezplačen, kar omogočijo številni sponzorji in fundacije. Udeleženci akademije ob koncu dobijo izjemno priložnost koncertiranja v prestižnih koncertnih dvoranah pod vodstvom svetovno znanih dirigentov, njihovi mentorji pa jih vseskozi spodbujajo k oblikovanju komornih skupin. Najboljše skupine med njimi dobijo priložnost javnih nastopov po Nizozemski in nekatere med njimi nadaljujejo z delom tudi po sklepu poletnega izobraževanja.   

Na letošnji akademiji YOUNG bo med 4. in 21. avgustom sodelovalo 72 glasbenikov iz 24 držav in med njimi je letos tudi prvič mladi violinist Andraž Zorko, sicer dijak Konservatorija za glasbo v Ljubljani. Projektni orkester YOUNG bo na dveh koncertih vodil španski dirigent Gustavo Gimeno, šef dirigent Luksemburškega filharmoničnega orkestra in glasbeni direktor Simfoničnega orkestra iz Toronta, znan tudi kot izvrstni mentor mladim dirigentom, o čemer priča tudi njegovo delo na Kraljevem konservatoriju v Amsterdamu. 

Izbrani mladi glasbeniki, še posebej pa violinisti, se najbolj veselijo vrhunca akademije. Na koncertih v dvorani Concertgebouw v Amsterdamu in Elbphilharmonie v Hamburgu bo namreč z orkestrom YOUNG kot solistka nastopila svetovno znana violinistka Isabelle Faust. Orkester jo bo spremljal v legendarnem violinskem koncertu Ludwiga van Beethovna. Drugi del koncerta bo izpolnila Dvoržakova simfonija Iz novega sveta, kot uvodno skladbo pa je dirigent izbral Hímnico Francisca Colla, španskega skladatelja srednje generacije, dobitnika številnih nagrad in priznanj. 

Izkušnjam v orkestru YOUNG, kakor tudi v drugih svetovnih mladinskih orkestrih, kjer izpopolnjujejo znanje naši najbolj nadarjeni glasbeniki, se bomo posvetili v enih prihodnjih izdaj tiskane revije Glasna.  

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja