Novice

Sidrišča – Glasbeni abonma Hiše kulture v sezoni 2023/24

20. september 2023

Nov glasbeni abonma bo v četrtek, 21. septembra, ob 19:30 v Narodnem domu Celje otvorila posebej za komorni orkester Hiše kulture Celje napisana nova skladba celjskega skladatelja Nenada Firšta, zatem pa bo orkester pod vodstvom dirigenta in skladatelja Iztoka Kocena izvedel Koncert za trobento v Es-duru Josepha Haydna s solistom Petrom Firštom, trobentačem Zagrebške filharmonije, in Beethovnovo apoteozo plesa, Simfonijo št. 7 v A-duru.

Drugi koncert v abonmaju bo na sporedu v četrtek, 19. oktobra, ko bo v Narodnem domu Celje nastopil Klavirski trio Amatis, leta 2014 ustanovljeni trio, ki ga sestavljajo nemška violinistka Lea Hausmann, britanski violončelist Samuel Shepherd in nizozemski pianist Mengjie Han. Na novembrskem koncertu bo nastopil Ansambel saksofonov Akademije za glasbo, ki deluje pod vodstvom saksofonista Mihe Rogina. Decembra bo Hiša kulture v Narodnem domu gostila Komorni godalni orkester Akademije za glasbo pod umetniškim vodstvom violinista Janeza Podleska.

Januarja prihodnje leto v abonmaju nastopa Godalni kvartet Belebend, v prvem delu koncerta se jim bo pri izvedi pridružila flavtistka simfoničnega orkestra RTV Slovenija Irena Rovtar. Baritonist Mihael Strniša, član opernega ansambla Deželnega gledališča v Celovcu, in dirigent ter pianist Simon Dvoršak, profesor dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, sta za februarski koncert v Celju pripravila spored samospevov britanskih skladateljev 20. stoletja. Marca bodo pri Hiši kulture gostili septet Salzmusique, ki ga sestavljajo sedanji in bivši člani orkestra Salzburške filharmonije, aprila pa oktet Suha, pevski ansambel, ki nosi ime po vasi blizu Velikovca na avstrijskem koroškem, v tej dvojezični pokrajini že od leta 1980 skrbi za ohranjanje slovenske ljudske in cerkvene glasbe.

Sezono bodo zaključili s koncertom v Stari grofiji, kjer bosta nastopila violončelistka Katarina Leskovar in akordeonist Nejc Grm.