Novice

Prvo Mednarodno klavirsko tekmovanje Festivala Ljubljana

23. februar 2023

Festival Ljubljana predstavlja Mednarodno klavirsko tekmovanje, ki bo prvo tovrstno tekmovanje v našem prostoru. Predstavilo se bo 22 tekmovalcev iz 14 držav, med katerimi bo devetčlanska strokovna žirija izbrala 6 finalistov. Tekmovanje bo potekalo v treh etapah, in sicer med 25. februarjem in 4. marcem v Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu.

Cilj klavirskega tekmovanja je omogočiti mladim, nadarjenim pianistom, da postanejo vrhunski glasbeniki, in deliti izvrstno klasično glasbo z največjim mednarodnim občinstvom. Umetniški vodja je priznani italijanski pianist Epifanio Comis.

Tekmovanja se lahko udeležijo profesionalni pianisti vseh narodnosti, rojeni med letoma 1992 in 2006. Od vseh več kot sto tekmovalcev, ki so se prijavili na tekmovanje, je strokovna žirija izbrala 22 tekmovalcev iz 14 držav, ki bodo tekmovali v treh etapah. Iz prve etape bo tekmovalna žirija nato v drugi krog uvrstila 12 tekmovalcev, v finalno etapo pa 6 tekmovalcev. Zmagovalec pa bo prejel glavno nagrado v vrednosti 30.000 evrov in priložnost nastopa na nekaterih pomembnejših recitalih in koncertih z orkestri po svetu. Uvodno srečanje tekmovalcev bo potekalo 24. februarja, na katerem bo potekal žreb vrstnega reda nastopov in na katerem bodo tekmovalci lahko izbrali klavir, na katerega bodo igrali. Prvi dve etapi bosta potekali v Slovenski filharmoniji, in sicer med 25. februarjem in 1. marcem ob 10. in 15. uri. Finalna večera klavirskega tekmovanja bosta na sporedu 3. in 4. marca ob 18. uri v Cankarjevem domu, finaliste bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko maestra Ricarda Castra.

Skozi celotno tekmovanje bo pianiste ocenjevala strokovna 9-članska žirija, ki jo sestavljajo priznani glasbeniki pod predsedstvom slovenske pianistke in zaslužne profesorice Dubravke Tomšič Srebotnjak, ki že leta velja za prvo kulturno ambasadorko Slovenije v svetu. Kot mlada pianistka je sama zmagala na mnogih mednarodnih klavirskih tekmovanjih, sedaj pa je članica žirij pomembnih mednarodnih klavirskih tekmovanj po svetu. Za žirantsko mizo ji bodo družbo delali še priznana ameriška pianistka Anne-Marie McDermott, prejemnik naziva častnik reda Britanskega imperija za zasluge v glasbi Barry Douglas, francosko-ciprski pianist in skladatelj Cyprien Katsaris, predana glasbenica Violetta Egorova, prejemnik številnih nagrad ter zaslužni profesor Ick-Choo Moon, nemški pianist Robert Benz, Španec Leonel Morales, ki svoj talent in virtuoznost nenehno dokazuje na številnih koncertih ter Ricardo Castro, prvi Brazilec, ki mu je bilo podeljeno častno članstvo v Kraljevi filharmonični družbi.

Za prvi dve etapi tekmovanja (25. februar – 1. marec) so pri blagajni Križank na voljo brezplačne vstopnice za vse obiskovalce, za finalni nastop z orkestrom (3. in 4. marec) pa bodo na voljo brezplačne vstopnice za dijake in študente ob predložitvi veljavne dijaške oz. študentske izkaznice.

Na spletni strani ljubljanafestival.si in facebook profilu Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana bo potekal brezplačen prenos vseh nastopov v živo.