Novice

Prvi koncert 42. koncertne sezone Glasbenega abonmaja Kulturnega doma Nova Gorica

Oberton String Octet, foto: Christian Jungwirth

9. oktober 2022

V ponedeljek, 10. oktobra 2022, ob 20.15, bo kot prvi v 42. koncertni sezoni Glasbenega abonmaja Kulturnega doma Nova Gorica nastopil mednarodni Godalni oktet Oberton. Edini tovrstni sestav v Evropi bo poustvaril dela Nielsa Gadeja, Andreasa Romberga in Felixa Mendelssohna Bartholdyja, kateremu je koncert pravzaprav tudi posvečen.

Godalni oktet Oberton je edinstven tovrsten sestav v Evropi, sestavlja pa ga osem mladih vrhunskih glasbenikov: Jevgēnijs Čepoveckis, 1. violina, Veronika Vilar Brecelj, 2. violina, Israel Ignacio Gutierrez Vildosola, 3. violina, Alberto Stiffoni, 4. violina, Robert Senkiv, 1. viola, Samuel Sedano, 2. viola, Floris Fortin, 1. violončelo in Dorottya Standi, 2. violončelo. Osmerici godalcev iz različnih držav je zasedba godalnega okteta – ena najbolj neobičajnih v komorni glasbi – nenehen umetniški izziv ter spodbuda za odkrivanje brezmejnih možnosti godal in repertoarne pestrosti. Oberton je od svoje ustanovitve leta 2015 nastopal na različnih pomembnih festivalih in gostoval tudi širše po svetu. Številne nastope zasedbe po Avstriji je posnela in predvajala avstrijska televizija ORF, njihova diskografija pa zajema tudi dve zgoščenki: Slavic Soul (založba ARS Produktion), ki je bila nominirana v treh kategorijah za prestižno nagrado Opus Klassik 2020, in Tangabile, ki je izšla marca 2021, z deli Astorja Piazzolle v čast njegovi 100-letnici rojstva. Za otvoritveni abonmajski koncert so člani okteta, v katerem igra tudi goriška violinistka Veronika Vilar Brecelj, izbrali zanimiv program, ki so ga opisali z besedami »V začetku je bil Mendelssohn«. Mendelssohn je bil namreč prvi, ki je napisal delo za godalni oktet in navdihnil druge skladatelje. 

V Kulturnem domu Nova Gorica so v letošnji sezoni oblikovali bogato koncertno, likovno in filmsko sezono.

V goste v Glasbeni abonma prihajajo vrhunski slovenski ter tuji ansambli in solisti ter oba naša priznana simfonična orkestra, pri izboru koncertnih programov pa so posebno pozornost namenili slovenski glasbeni ustvarjalnosti in glasbenim delom svetovnih mojstrov klasične glasbe. 

Programu abonmaja se bodo pridružili še številni drugi glasbeni projekti, ki bodo plemenitili glasbeno dogajanje na Goriškem. Grajske harmonijeFlores Musicae, Oktober JazzGlasba z vrtov svetega FrančiškaSAXGO23, so prepoznavni cikli oziroma festivali v organizaciji KD Nova Gorica, ki jih bo moč spremljati skozi celotno sezono. Veliko dobre raznovrstne glasbe bo tudi v sklopu zelo obiskanih izrednih koncertov. Vse več je tudi čezmejnih pobud, pri katerih s slovenskimi in italijanskimi partnerji iz sosednje Gorice in Furlanije – Julijske krajine iščejo sinergije in skupne poti do leta 2025, ko bo Nova Gorica v sodelovanju s sosednjo Gorico Evropska prestolnica kulture.

V Kulturnem domu se zavedajo, da s kulturno-vzgojnimi programi pomembno soustvarjajo duhovna obzorja generacij, ki prihajajo. Zato bodo Glasbena mladina, Šolski filmski program ter Otroške likovne ustvarjalnice tudi v prihajajoči sezoni navduševali mlado občinstvo Goriške.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja