Novice

Prihaja Varšavska jesen

5. septembra 2019

62. Varšavska jesen, 20.–28. september 2019

Varšavska jesen je mednarodni festival sodobne glasbe, ki že 62 let ustvarja prostor za svetovne (po)ustvarjalce in gledalce, željnih inovativnosti na področju glasbe, pa tudi gledališča in ostalih področij. Letošnji festival zaokroža idejno pot med leti 2017 in 2019. Ta se je sprva obračala proti radikalnim in avantgardnim gibanjem v umetnosti in širšem družbenem okolju, v naslednjem letu se je »Res Publica« ukvarjala z identiteto, oblikovanjem nacionalne in širše družbene zavesti, letošnja »Pneuma« (gr. dihanje, duhovnost, duša) pa bo raziskovala naravo nedefiniranega.

Tematsko se bo program to jesen dotikal elementov, kot so zrak, prostor, čas, narava, mistika, paradoks in transcendenca. Festival bo vključeval preko 50 prireditev, od teh 32 glavnih, dve v sklopu »Varšavska jesen v klubu«, sedem v režiji »Male Varšavske jeseni« in dvanajst nekonvencionalnih epizod. Poleg koncertov, bodo obiskovalci deležni tudi glasbenega in zvočnega gledališča, opernih in post-opernih predstav, improvizacij, ter pionirskih in eksperimentalnih instalacij, mestoma spogledujoč se z umetno inteligenco. Za slednjega velja izpostaviti robotsko-gledališko delo Georgesa Aperghisa, Thinking Things. Z glasbenim gledališčem se bosta med drugimi spogledovala še Andrzej Kwieciński (Moniuszko à Paris) in Niels Rønsholdt (Gaze for Gaze). V znaku »zraka« bosta izpostavljena Flutter islandske skladateljice Thuridur Jónsdóttir na otvoritvenem koncertu in na zaključnem …towards a pure land Jonathana Harveya. Na zaključnem dogodku bodo obiskovalci lahko prisluhnili tudi delu Xenakisa Jonchaies, ki v ospredje postavlja »neskončnost prostora«.

Poleg mnogih priznanih imen, pa bo Varšavska jesen del programa posvetila tudi delom švicarskih (Cécile Marti, Katharina Rosenberger) in islandskih skladateljic (Thurídur Jónsdóttir, Bára Gísladóttir). Dogodke bo zaznamoval pester izbor priznani solistov, kot sta flavtista Mario Caroli in Łukasz Długosz, pianist Zygmunt Krauze, čelista Arne Deforce in Marcin Zdun, ter trobentač Marco Blaauw. Taktirko bodo vihteli Wilson Hermanto, Ryan Bancroft, Jerzy Wołosiuk, Baldur Brönnimann, Szymon Bywalec, Anna Szostak, Rüdiger Bohn in Maciej Koczur. Izvajalski repertoar bodo prav tako dopolnile mednarodno priznane zasedbe, kot so IRCAM, Plus-Minus Ensemble, SCENATET, and Kompopolex, Varšavska filharmonija, Basel Sinfonietta, Orkester Katowice in Camerata Silesia.

Jerzy-Kornowicz

Direktor festivala Jerzy Kornowicz zapiše, da je »Varšavska jesen, ne glede na letno tematsko zasnovo, v prvi vrsti prostor za novo glasbo, nastalo v zadnjih letih, z ozirom na dvajseto stoletje. In prav to bo festival izpolnjeval tako dolgo, kolikor mu bo duh časa to dopuščal.«

Vanessa Nina Borsan