Novice

Prihaja festival MENT!

27. marec 2023

Deveta izdaja festivala glasbenih odkritij se bo odvila na več kot 15 koncertnih in konferenčnih prizoriščih po Ljubljani. Glavnina dogodka je namenjena predvsem novim, slogovno raznovrstnim izvajalcem iz cele Evrope. Nepogrešljiv del MENTa je tudi konferenca – vsakoletni zbor glasbenih profesionalcev s celega sveta, ki v Ljubljano prihajajo zaradi koncertnega izbora, mreženja, odličnega regijskega obiska in seveda po dozo svežih informacij ter novih poznanstev. 

MENT letos gosti svoj prvi fokus – Baltski fokus bo predstavil živahne scene Estonije, Latvije in Litve. Prinaša številne izvajalce, glasbene profesionalce, predstavitve in konferenčne teme, ki so vezane na baltske države. Fokus nastaja v sodelovanju z izvoznimi pisarnami Music Estonia, Music Latvia in Lithuanian Music Business Association ob podpori Baltiškega kulturnega sklada.

Deveta izdaja festivala MENT v treh dneh prinaša nastope 77 evropskih glasbenih izvajalcev. V zadnjih letih se je festival uveljavil kot eden najpomembnejših glasbenih dogodkov v srednjeevropski regiji, ki v Slovenijo vsako leto privabi profesionalce iz vseh vetrov glasbene industrije in množico domačih ter tujih obiskovalcev. Največ dogodkov je namenjenih novim, slogovno raznovrstnim talentom.

Razpored koncertov najdete na tej povezavi.

V sodelovanju z novoustanovljenima Serbia Creates Music in We Move Croatia letošnja konferenca prvič gosti hrvaški in srbski sprejem ter dve hitri mreženji, kjer bodo udeleženci imeli možnost spoznati nekatere ključne predstavnice in predstavnike koncertnega sektorja iz obeh držav. Na okrogli mizi na temo glasbenega izvoza na področju nekdanje Jugoslavije pa boste izvedeli, kaj lahko tovrstne izvozne pisarne in iniciative ponudijo regionalnim ustvarjalcem.

Tudi tokrat bodo na MENTu prisotne predstavnice in predstavniki priznanih evropskih festivalov, kot so Roskilde, Pohoda, Positivus, Tallinn Music Week, Loftas, 8 Festival, Europavox, Colors of Ostrava, Exit, PIN Music Conference, Taksirat, BUSH, Arsenal, Dimensions/Outlook in drugi.

»Festival MENT ima sloves enega najpomembnejših evropskih predstavitvenih festivalov – neobremenjen s pompom, a s precej večjo verjetnostjo, da bo zadel v polno s predstavitvijo čudnih, najbolj vznemirljivih izvajalcev.« Fergal Kinney, LOUD AND QUIET MAGAZINE (Velika Britanija)

Z regionalno pobudo Nove face 2023 je letos prvič izpostavljenih deset novih obrazov (mlajših od 30 let) iz zakulisja glasbenega dogajanja na območju nekdanje Jugoslavije. Izbrana deseterica je v lokalnem in tudi širšem glasbenem okolju že pustila prepričljiv pečat, predvsem pa je v svojem delu motivirana in že aktivno kaže rezultate svojega dela.

Regionalni festivali in konference – MENT Ljubljana (Slovenija), Kontakt (Srbija), SHIP (Hrvaška) in PIN Music Conference (Severna Makedonija) – so z razpisom, na katerega je prispelo več kot 100 prijav, želeli ponuditi spodbudo mladim, ki so ključni za rast glasbene scene.

Aprila se nam obeta tudi festival Sonica, a so organizatorji že združili moči in tako sodelovanje med SONICO in MENTom prinaša posebej kuriran oder, dve delavnici in predstavitev festivala SONICA ter platforme SHAPE+ na MENT konferenci.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja