Novice

Prihaja 8. Biennale Koper, mednarodni festival sodobne glasbe

25. november 2022

Od 29. novembra do 3. decembra bo potekal Biennale Koper, festival sodobne glasbe, priložnost, da poslušalci spoznajo nova razmišljanja na glasbenem področju.

Biennale Koper, mednarodni festival sodobne glasbe, letos obeležuje že 8. izvedbo. Festival postaja vse odmevnejši med ljubitelji sodobne glasbe. Žal organizatorji niso bili uspešni na razpisu Ministrstva za kulturo, a so kljub temu sestavili pester in zanimiv program, ki združuje skladatelje in izvajalce različnih generacij in različnih narodnosti. 16. oktobra so že organizirali uvodni koncert, na katerem je nastopil tolkalni trio iz ZDA, Line Upon Line. Občinstvo je bilo navdušeno.

Osrednja tema bienala je voda. Radi bi spodbudili razmišljanje o tem tako enostavnem in obenem kompleksnem elementu. Klimatske razmere se spreminjajo in priča smo, kako voda postaja vse bolj dragocena in nadvse potrebna, obenem pa tudi nevarna. Voda pa lahko postane tudi barva, predstavlja vezi, odseva svetlobo, »pleše« v obliki spirale, voda ima svoj »meta« pomen, vode je morje, ima spomin. S temi pojmi označujejo posamezne koncerte, ki se bodo odvijali od 29. novembra do 3. decembra v Koncertni dvorani Glasbene šole Koper, v dvorani Pokrajinskega muzeja Koper in v dvorani sv. Frančiška v Kopru. Poleg koncertov mladih ustvarjalcev in poustvarjalcev v naboru festivalskih dogodkov ponujajo koncerte ansambla Neofonia, kitarista Primoža Sukiča, ansambla .abeceda in ansambla NueverBand. Vsak koncert bo posebnost zase. Izvedena bodo dela mlajših in dela že uveljavljenih slovenskih skladateljev, kot so Matej Bonin, Petra Strahovnik, Dré A. Hočevar, Tilen Lebar, Uroš Rojko in seveda dela uveljavljenih tujih skladateljev. Na sklepnem koncertu festivala bodo v prvem delu izvedene novitete, ki so jih prav za ta festival ustvarili skladatelji Urška Pompe, Steven Loy in skladatelj italijansko-švicarske narodnosti Giorgio Tedde. V drugem delu pa bomo predvajali video projekcijo opere, enodejanke, skladatelja Fabia Niederja “Ondina Paulina in povodni mož na suhem” v režiji Krištofa Georgena.

Spored:

29. 11. 2022 – 19.00 Koncertna dvorana GŠ Koper
BARVE: glasba po navdihu poezije Lare Willewaldt

30. 11. 2022 – 16.00 Koncertna dvorana GŠ Koper
VEZI: koncert učencev Glasbenega centra Edgar Willems
Produkcija Forum za novo glasbo Ljubljana

30. 11. 2022 – 19.00 Dvorana Pokrajinskega muzeja Koper
SVETLOBA – ansambel Neofonia
Zvokotok na Bienalu Koper, produkcija Zavoda Sploh

1. 12. 2022 – 19.00  Koncertna dvorana GŠ Koper
HYDRARGYRUM – Primož Sukič, kitara in električna kitara

2. 12. 2022 – 19.00 Koncertna dvorana GŠ Koper
META – .abeceda [ansambel za novo glasbo]

3. 12. 2022 – 19.00 Protokolarno-prireditvena dvorana sv. Frančiška
PÉLAGOS Neofonía in NeuverBand
SPOMINI – video projekcija opere “Ondina Paulina in povodni mož na suhem”

Več informacij o koncertih najdete na spletnih straneh društva, www.dpgkoper.com in www.bienalekoper.com.