Novice

Pričetek cikla Jesenskih serenad tudi v Ljubljani

Popotovanje, 11. 9. 2023, Mestni muzej Ljubljana, foto: Goran Antlej

12. september 2023

V ponedeljek, 11. septembra 2023, so se pričele Jesenske serenade tudi v Ljubljani. Gre za cikel, ki si ga je zamislil pokojni Tomaž Lorenz in že od samega začetka povezuje enkratno oblikovane glasbene večere s povezujočo umetniško besedo.

Na letošnjem ciklu so se (in se še bodo) predstavile štiri skupine.

Včerjašnji – prvi ljubljanski koncert poimenovan POPOTOVANJE, je v Mestnem muzeju Ljubljana otvoril godalni kvartet v sestavi: Janez Podlesek in Ana Julija Mlejnik Železnik (violini), Nejc Mikolič (viola) in Tamara Gombač (violončelo). Skupaj s klarinetistko Julijo Vrabec so izvedli Mozartov kvintet za klarinet in godala v A-duru, KV 581. Koncert je z besedo povezoval Kristijan Koželj.

Danes, v torek, 12. septembra 2023, ob 19:30 je prav tako v Mestnem Muzeju Ljubljana na sporedu PESEM PTICE. Flavtistka Metka Črnugelj in kitaristka Maja Kralj nas bosta popeljali čez različna glasbena obdobja – na sporedu so: H ndel, Mozart, Castelnuovo – Tedesco, Glinka in Piazzolla. Koncert bo povezoval Dejan Pevčević.

V sredo, 13. septembra 2023, ob 19:30 se bo v Veliki dvorani na Vegovi ulici 7 predstavili moški del sestava IngeniuM (Domen Ažlovar in Blaž Strmole – tenorja, Matjaž Strmole – bariton in Ambrož Rener – bas) s koncertom poimevovanim ZIMZELENJE. Njihova povezovalka bo Tina Uršič.

Ljubljanske Jesenske serenade se bodo zaključile v četrtek, 14. septembra 2023, prav tako ob 19:30 v v Veliki dvorani na Vegovi ulici 7. Nastopil bo Marko Hatlak BAND. Ob boku zvezde večera bodo Žiga Kožar na bobnih, Leon Firšt na klaviaturah, Erik Čebokli na basu in Lazaro Zumeta na tolkalih in violini. Projekt LOVILEC SANJ je bandovka, virtuozna in izrazito ritmična glasba. Marko Hatlak BAND bo bodisi v avtorskih delih, kot tudi v priredbah velikih mojstrov pop, rock in latino mešanice seveda tudi improviziral. Koncert bo z besedo povezoval Tadej Pišek.

Vse zgoraj omenjene skupine bo mogoče (do vključno petka, 29. septembra 2023) slišati tudi na drugih lokacijah po Sloveniji, saj so organizatorji koncertov: Glasbena mladina ljubljanska, Javni zavod Sotočje Medvode, Javni zavod Dravit Dravograd, Zavod za šport, turizem, kulturo in mladinske dejavnosti, Zveza kulturnih društev Dravograd in JSKD OI Dravograd, Zveza kulturnih društev Ajdovščina, JSKD OI Sežana, Občina Divača in Razvojni center Divača, Občina Sežana, Občina Komen, Občina Hrpelje – Kozina in Župnija Hrpelje – Kozina.

Napovednik vseh koncertov si lahko ogledate na spletni strani Glasbene mladine ljubljanske.

LM