Novice

Predstavitev 41. sezone Cankarjevega doma in spopadanje z novo realnostjo

Delovanje kulturnih ustanov se je v letu 2020 zaradi pandemije koronavirusne bolezni srečalo z izzivi, ki so se zdeli nepredstavljivi. Prihajajočo sezono in rešitve novih pogojev delovanja so v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma predstavili na novinarski konferenci v četrtek, 10. septembra 2020. Konferenco je odprl kvartet rogov FourCor z odlomkom iz opere Čarostrelec skladatelja Carla Marie von Webra. Generalna direktorica Uršula Cetinski je v nagovoru predstavila slogan prihajajoče sezone, Iz oči v oči, kar je tudi naslov razstave portretov francoskega fotografa Henrija Cartier-Bressona. Optimističen nagovor Uršule Cetinski, ki je povzel spopadanje s pandemijo, ponovnim odprtjem Cankarjevega doma in napovedjo prihajajoče sezone, bi lahko povzeli s citatom: »Spet se bomo srečevali iz oči v oči. Vsaj še nekaj časa bo razdalja med nami nekoliko večja kot običajno, tudi naši obrazi so se spremenili, […]. Ni pa se spremenila bližina, ki jo čutimo do umetnosti.«

Program resne glasbe je predstavila vodja programa resne glasbe, opere in baleta Ingrid Gortan. Zlati in Srebrni abonma, glavna abonmaja resne glasbe, prinašata raznovrsten program, v pestri ponudbi pa je izpostavila otvoritveni koncert Zlatega abonmaja, ko bo ansambel Il Pomo d’Oro poustvaril opero Orest skladatelja G. F. Händla. V okviru Zlatega abonmaja bomo slišali še Simfonični orkester iz Montreala, Mlado nemško filharmonijo, Simfonični orkester radia ORF z Dunaja in Mladinski orkester Gustava Mahlerja. Srebrni abonma bo v Gallusovi dvorani odprl Thierry Escaich z orgelskim koncertom, pozneje bosta na sporedu dva pianistična recitala in v dvorani Slovenske filharmonije koncerti različnih komornih zasedb, med njimi bo tudi mlada slovenska flavtistka Eva-Nina Kozmus z godalnim kvartetom Van Kuijk.

Na odru Gallusove dvorane se bodo zvrstili koncerti prenovljene abonmajske sheme Orkestra Slovenske filharmonije in abonma Kromatika, kjer bo Simfonični orkester RTV Slovenija prvič izvedel koncerte s ponovitvami. Še posebej se v Cankarjevem domu veselijo glasbeno-gledaliških produkcij: komorna opera Onkraj vrta skladatelja S. McNeff a je bila izvedena v začetku septembra, uprizoritvi komorne opere BalerinanirelaB skladateljice Petre Strahovnik ter operete Kandid skladatelja Leonarda Bernsteina bomo lahko videli v jesensko-zimski sezoni.

Abonma Glasbe sveta je predstavil vodja programa jazz in glasb sveta Bogdan Benigar in v teh časih poudaril, da ni več razlik med velikimi in manj priznanimi ansambli. Abonma bo, če bodo razmere dopuščale, gostil glasbenike z več celin. Novost je predvsem prestavitev koncertov iz manjših v večje dvorane Cankarjevega doma. Glasbe sveta bo odprl duo Birds on a Wire. Abonma Veličastnih 7 prinaša poleg mednarodnih projektov tudi slovenske koprodukcije. Med temi izstopata predvsem balet Pepelka skladatelja Sergeja Prokofj eva, ki bo nastal v produkciji baleta SNG Maribor, in balet Spartak skladatelja Arama Hačaturjana v koprodukciji SNG Opera in balet Ljubljana ter Cankarjevega doma. Kulturno vzgojni in humanistični program je za najmlajše pripravil tri abonmaje. Med napovedanimi predstavami je na sporedu pet premiernih izvedb. Moj prvi abonma bo odprla koncertno-baletna predstava v koprodukciji s SNG Maribor, Nanine pesmi.

Med drugim bodo potekali tudi filmski festival Liff e, Pripovedovalski festival, Mala terasa sredi Ljubljane, Cankarjevi torki, Zvokotok v CD in veliko drugega. Poleg kulturne dejavnosti pa se na novo realnost navaja tudi kongresna dejavnost, ki predvsem upa na izvedbo knjižnega sejma. Optimistično in pozitivno, predvsem pa z željo po odnosu iz oči v oči, so zaključili predstavitev širokega in raznovrstnega spektra predstav, koncertov, razstav, produkcij in drugih prireditev, ki se nam v prihajajočem letu obetajo v Cankarjevem domu. 

Martina Kamnikar

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja