Novice

Potopljeni spomini

Iz tiskane izdaje (izid: 28. september 2023)

PRELUDIRANJE …

Ob naravnih nesrečah onemimo in pri tem nobena, še tako skrbno izbrana misel, umetniška glasba, izrazi srčnosti ne morejo izbrisati bolečine ob usodni človeški nemoči, izgubljenih domovih, uničenem življenjskem delu ali razdejanih albumih spomina. Onemimo ob divjanju narave, nad katero človeško delo nima moči. Ob razbitinah pa se prav s človeku lastno in neizmerno voljo, s humano pomočjo lahko zasvetlika upanje. Ti svetli, topli žarki, izraženi v prostovoljnem delu, nesebični pomoči in številnih organiziranih kulturnih in športnih dogodkih po državi za zbiranje humanitarne pomoči, nam v mesecih po tragediji vlivajo neizmerno upanje ter raztapljajo mračne misli in rahljajo primež tesnobe ob pričakovanju negotove prihodnosti. Lepa dejanja vzbujajo upanje. So neustavljiv vir moči, s pomočjo katere bodo porušeni domovi znova zaživeli v harmoniji, sadovi življenjskega dela bodo dobili svoj smisel in nov polet.

Lepa dejanja krepijo zaupanje, da ob vsej grenkobi in žalosti za izgubljenim svetom materialnih dobrin niso izgubljene temeljne človeške vrednote, tista najgloblja vsebina, brez katere kot ljudje ne bi obstajali. Te vsebine niso neme. Iz roda v rod izrisujejo portrete našega bivanja in na nas vedno znova naslavljajo vprašanja. Prvega med njimi, zakaj?

In vedno znova, iz roda v rod, v trdnem materialnem, še bolj v globljem, simbolnem, upodobljenem, izpisanem, uglasbenem svetu … iščemo odgovore. Vsak v svojem risu, s svojo odprtostjo, talentom, danostjo, krhkostjo in občutljivostjo za razumevanje kolesja fortune. Na trenutke, prisiljeni zaradi divjanja narave ali krutosti sveta, tudi vprašanja onemijo. Spet drugič nas naklonjenost fortune zaziba v lep sen nostalgičnega prebiranja in nabiranja spominov, drobnih malenkosti, ki nam v ubrani harmoniji zrcalijo ves svet. In tedaj kot otroci z najlepšo školjko zadnjega poletja zaslišimo preteklost, ki zveni za prihodnost. Naj se vse temne zgodbe letošnjega poletja prelijejo v ta drobna šumenja preteklih spominov in naj lepa dejanja napovedujejo srčno in prijazno prihodnost.

Lepo in prijazno jesen želim.

Veronika Brvar,
urednica revije Glasna

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja