Novice

Po štirih letih Ljubljana Vocal Festival spet na ljubljanskih odrih

LVF mega a cappella zbor, foto: Nina Baronik

3. oktober 2023

Ljubljana Vocal Festival, posvečen raziskovanju sodobne vokalne glasbe, bo v Ljubljani med 3. in 15. oktobrom ljubitelje a cappelle, beatboxa in drugih sodobnih pristopov k ustvarjanju z glasom znova navduševal z naborom žanrsko raznolikih vsebin, ki jim je skupno poigravanje in preigravanje s preprostim, a edinstvenim inštrumentom, človeškim vokalom. V trinajstih dneh se bo na različnih urbanih prizoriščih odvilo sedem glasbenih dogodkov – štiri pestre koncertne večere bodo dopolnile atraktivne delavnice ter druge zabavne in izobraževalne vsebine.

Ljubljana Vocal Festival (LVF) se bo letos začel v torek, 3. oktobra, ob 19.30 v dvorani Komuna v Centru urbane kulture Kino Šiška s prvim mednarodnim beatbox tekmovanjem v Sloveniji. Tekmovanja LVF Beatbox Battle, ki bo hkrati tudi praznovanje 10. obletnice organizacije Beatbox Slovenia, se bodo udeležili vrhunski vokalni bobnarji iz celotne Evrope, ki se bodo v atraktivnih dvobojih pomerili za krono prvaka. 

Veliki finale festivala, LVF Vokalni šov, bo sklenil raznolik program v nedeljo, 15. oktobra, ob 19.30 v dvorani Katedrala v Centru urbane kulture Kino Šiška. Na koncertu bodo nastopili najboljši in najatraktivnejši slovenski a cappella ustvarjalci in vokalni umetniki, program pa bodo popestrili tudi gostje iz tujine. Izjemni izvajalci Anakrousis (IT), Bassless, Beatbox Slovenia, Jazzva, Singerca, Spritz for Five (IT) in The Kikis bodo pripravili pravi vokalni spektakel, ki ga bo povezoval priznani slovenski glasbeni novinar in voditelj Jure Longyka.

Med otvoritvenim in zaključnim dogodkom se bo na različnih ljubljanskih lokacijah zvrstilo še pet zanimivih in raznovrstnih dogodkov, posvečenih vokalnemu izvajanju. V petek, 6. oktobra, bo v bistroju Veganika potekal kreativni klepet Glas(be)no klepetanje, na katerem bodo vodje različnih vokalnih sestavov v sproščenem vzdušju izmenjevali ideje in iskali nove pristope k ustvarjanju. V soboto, 7. oktobra, organizatorji vabijo na otroško beatbox delavnico Beatbox Lajf pod mentorstvom Tadeja Pasarja, soustanovitelja organizacije Beatbox Slovenia. Ponedeljek, 9. oktober, bo rezerviran za LVF Odprti mikrofon v glasbenikom dobro poznani kavarni Prulček. Na koncertu se bodo predstavili novi a cappella ustvarjalci, izbrani preko Instagram natečaja Si upate?. V soboto, 14. oktobra, se bosta v okviru LVF odvila dva zborovska dogodka – celodnevna Zborovska delavnica z Rohanom Poldervaartom, priznanim in inovativnim nizozemskim glasbenikom in zborovodjem, poimenovana Kreativno stanje duha, ter večerni zborovski koncert Skupnost kot sozvočje egov. Na koncertu bosta v Dvorani Dijaškega doma Tabor nastopila dva slovenska zbora, Komorni zbor Ljubljanski madrigalisti in zbor Tukan in zmaj, ki bosta skozi glasbeni program kontemplirala individualizem in skupnost v glasbi in družbi. V celotnem času festivala bodo mnogi zbori in vokalne skupine obiskovalce vabili tudi na odprte vaje svojih zasedb.

Šestnajsta edicija Ljubljana Vocal Festivala bo tako obiskovalce znova spodbudila k raziskovanju in občudovanju neverjetnih razsežnosti človeškega glasu in sodobnih izvajalskih načinov. »V letih 2020 in 2021, ko smo festival v celoti izvedli v online obliki, smo se pri odkrivanju dimenzij človeškega glasu sicer dobro zabavali, a smo pogrešali velike odre, še bolj pa navdušena občinstva. V štirih letih odsotnosti iz koncertnih dvoran je zraslo in dozorelo veliko drznih glasbenih idej, ki jih uresničujemo v 16. izvedbi,« je pojasnila Jasna Žitnik Remic, programska vodja festivala in umetniška vodja vokalne skupine Jazzva, ki festival organizira.

Zasnova Ljubljana Vocal Festivala obiskovalcem omogoča, da v pestrem naboru vsebin poiščejo tisto pravo zase, hkrati pa jih vabi k raziskovanju in odkrivanju novih, še ne slišanih glasov. »Pustite se presenetiti,« kot vodilo za obisk festivala dodaja Jasna Žitnik Remic.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja