Na témo Novice

Olimpijske fanfare na 6. Mednarodni glasbeni olimpijadi na Cipru

Iz tiskane izdaje (izid: 28. junij 2024) 

Ciprsko letoviško mesto Ayia Napa je od 18. do 20. aprila 2024 gostilo 6. Mednarodno glasbeno olimpijado (6. IMuO). Načrte, da bodo organizirali tekmovanje spomladi leta 2020, je prekrižala pandemija koronavirusa. Da bi zagotovili kontinuiteto tega mednarodnega glasbenega tekmovanja osnovnošolcev in srednješolcev, smo 5. Mednarodno glasbeno olimpijado izvedli na daljavo od 2. do 5. maja 2022 v Ljubljani. Soorganizatorja sta bila Univerza v Ljubljani Akademija za glasbo (UL AG) in Zveza glasbene mladine Slovenije (GMS), častni pokrovitelj tekmovanja je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Študent kompozicije Miha Nahtigal (UL AG) je takrat napisal avizo Olimpijske fanfare, ki je tako navdušil organizatorje 6. IMuO, da so ga umestili na spletno stran tekmovanja.

Z Nahtigalovimi Olimpijskimi fanfarami se je začelo slovesno odprtje 6. IMuO, slišali pa smo jih tudi na sklepni slovesnosti ob podelitvi priznanj in nagrad udeležencem tekmovanja. Na 6. IMuO je v 1. kategoriji (osnovnošolci, stari od 12 do 15 let) tekmovalo 16 tekmovalcev iz Hrvaške, Češke, Estonije, Grčije, Latvije, Litve, Poljske, Slovenije in s Cipra. V 2. kategoriji (srednješolci, stari od 15 do 19 let) je tekmovalo 12 tekmovalcev s Cipra, iz Češke, Estonije, Grčije, Latvije, Litve in Poljske. Slovenijo sta na 6. IMuO zastopala zlatonagrajenca 13. Slovenske glasbene olimpijade Lenart Šifrar (OŠ Luisa Adamiča Grosuplje, mentorica Nataša Kocjančič) in Vida Tori (OŠ Šmartno, Šmartno pri Litiji, mentorica Ana Tori z OŠ Gradec, Litija). Petčlanska ekipa, v kateri je bila še Branka Rotar Pance (UL AG), se je na IMuO odpravila v četrtek, 18. aprila. Če so na poti iz Ljubljane na dunajsko letališče, s katerega smo poleteli proti Cipru, pogovori tekli v različne smeri, sta se tekmovalca med poletom skupaj z mentoricama osredinila še na zadnje priprave na pisni del tekmovanja. Za vsako tekmovalno kategorijo so ciprski organizatorji približno 10 dni pred tekmovanjem objavili obvezna gradiva: izbor del ciprskih skladateljev s povezavami na njihove skladbe in njihove bibliografije. Gradiva, objavljena v angleščini, sta mentorici prevedli v slovenščino. Na poletu z Dunaja proti Larnaki sta tekmovalca še enkrat ponavljala in utrjevala poznavanje izbranih ciprskih skladateljev in njihovih del.

Prvi dan tekmovanja se je za naša tekmovalca in njuni mentorici začel z zgodnjo jutranjo vajo v Kulturnem centru Giorgos Seferis. Nato so jih odpeljali v Okoljski center Cavo Greco, kjer sta slovenska udeleženca s sotekmovalci pisala test glasbenih znanj za 1. kategorijo. Vključeval je vrsto poslušalskih primerov in z njimi povezanih nalog. Velik del nalog je bil povezan z deli ciprskih skladateljev: Salona Michaedelidesa, Christine Athinodorou, Savvasa Savva in Alkinoosa Ioannidesa. Po pisnem preizkusu so se tekmovalci začeli vrstiti na a-vista delu tekmovanja: izvajanju ritmične in melodične vaje. Popoldne je IMuO potekal v Kulturnem centru Giorgos Seferis. Najprej je bil na vrsti pevski del tekmovanja, ki je bil v vsaki kategoriji organiziran po abecednem redu sodelujočih držav. Slovenska tekmovalca sta nastopila kot zadnja v 1. kategoriji. Lenart Šifrar je ob klavirski spremljavi Ane Tori zapel skladbo Mojmirja Sepeta Zemlja pleše (besedilo Gregor Strniša). Poslušalce je presenetil z vmesnim lastnim igranjem na klarinet. Vida Tori je ob klavirski spremljavi Ane Tori zapela Mojčino pesem iz otroške opere Kekec in škrat Skovik skladatelja Tomaža Habeta (besedilo Milan Dekleva). Po pevskem delu tekmovanja se je prvi tekmovalni dan zaključil s »koncertom narodov«. Slovenska ekipa se je predstavila z izvedbo slovenske ljudske pesmi Ptičja svatba in predstavitvenim prispevkom v PowerPointu.

Drugi tekmovalni dan je potekal v Kulturnem centru Giorgos Seferis. Začel se je z avtorskimi skladbami tekmovalcev 1. kategorije. Tudi v tem primeru je bil vrstni red nastopajočih enak kot pri pevskem delu tekmovanja. Lenart Šifrar in Vida Tori sta v svoji kategoriji znova nastopila kot zadnja. Lenart je na klavir zaigral skladbo Tundra, o kateri je v spremnem besedilu zapisal, kako ga spominja na sever Evrope. Ravninski del s tundro reminiscira samoto, ki jo bogatijo ptice s svojo svobodo. Barviti mah in lišaji, s soncem obsijane gore v daljavi pričajo o veličini in lepoti stvarstva. Skladba je nastajala po delih, ki jih je združil v celoto.

Vida Tori je na flavto ob klavirski spremljavi Ane Tori zaigrala skladbo Cantabile in Scherzo. V spremnem besedilu k skladbi je napisala svoj ustvarjalni proces. V tridelni skladbi je najprej napisala spevno melodijo, v katero je želela vtkati nekaj novih elementov, npr. nenavaden zaključek ali pa razširitev fraze. Kot protiutež melodičnemu delu je oblikovala srednji del, v katerem se flavta in klavir »pogovarjata« v igrivem scherzu. V zadnjem delu skladbe se je znova vrnila k začetni spevni melodiji, ki jo je transponirala in popestrila.

Desetčlanska mednarodna žirija, ki je pod vodstvom ciprskega skladatelja Mariosa Joannouja Elia tekmovalce obeh kategorij ocenjevala v vseh delih tekmovanja, ni imela lahkega dela. Opravila ga je zelo odgovorno in na sklepni slovesnosti 6. IMuO, ki je potekala v Marini Ayia Napa, razglasila rezultate, podelila priznanja in posebne nagrade. Organizatorji so v vsaki kategoriji podelili tri zlate in tri srebrne medalje, vsi naslednji tekmovalci pa so prejeli bronaste medalje.

Izjemen dosežek: 1. mesto v 1. kategoriji in zlato medaljo je dosegel Lenart Šifrar (OŠ Luisa Adamiča Grosuplje). Skupaj s ciprskim sotekmovalcem Varnavasom Terpizisom je bil nagrajen še za najboljši dosežek na pisnem testu. Izvrsten uspeh Slovenije na tekmovanju je dosegla tudi Vida Tori (OŠ Šmartno, Šmartno pri Litiji) s 7. mestom med 16 tekmovalci 1. kategorije in prvo bronasto medaljo. Z obema tekmovalcema sta se izvrstnih dosežkov veselili tudi njuni mentorici Nataša Kocjančič (OŠ Luisa Adamiča Grosuplje) in Ana Tori (OŠ Gradec, Litija). Pozdrave in čestitke Nenada Firšta in sodelavcev GMS jim je ob podelitvi medalj prenesla žirantka na 6. IMuO Branka Rotar Pance (UL AG).

Branka Rotar PanceThis image has an empty alt attribute; its file name is prodaja-1024x576.jpg