Novice

Obletnično in praznično!

Fotografija na naslovnici: Lado Jakša

(iz tiskane izdaje, izid: 20. december 2019)

In tako smo prispeli do konca letošnje bere. Zaokrožujemo obletnično 50. izdajo prve tiskane glasbene revije Glasbene mladine Slovenije in najavljamo 50. jubilej delovanja društva, s katerim je odraščalo na tisoče mladih glasbenikov in se kalilo občinstvo različnih obzorij in glasbenih »pripadnosti«. Prazniku in spominom se bomo poklonili čez mesec dni v novi dvorani Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani in takrat bo v jubilejni brošuri pred vami tudi zbir dosežkov in premislekov našega društva.

Praznična izdaja bo tako žlahtni del te naše, rahlo stanjšane izdaje. Ne glede na obseg tudi tokratna revija odkriva širok nabor vsebin, vpetih v dogajanja tako znotraj slovenskega prostora kakor tudi daleč prek državnih meja. Kot vedno je tudi v tej reviji dovolj prostora za vpogled v kakovostno glasbo brez omejitev znotraj časa, sloga in žanrske pripadnosti.

V tej »komplementarni« izdaji pa bi vas radi spomnili še na pot glasbenomladinskega gibanja, ki se je vsa leta zrcalilo na straneh naše tiskane izdaje revije. Izbrali smo tri zanimive sogovornike, s katerimi boste lahko prehodili to lepo in zanimivo obdobje. Z blago nostalgijo se spominjamo tlenja gibanja za pristno ljudsko glasbo in poznejših sadov v številnih izvirnih skupinah, v katerih še danes sodeluje izbrani sogovornik Marino Kranjac. S ponosom nas navdaja tudi prava izbira pevke Tatjane Vasle za Svetovni pevski zbor mladih, saj je ravno ta odločitev tlakovala pot eni od naših najuspešnejših pevskih pedagoginj. In seveda tudi z grenkobo občutimo zdajšnji trenutek liberalne ekonomije, v katerem nam pomanjkanje sredstev onemogoča dostop do umetniških fotografi j ter izbrušene, pretanjene vizualne oblike, v kateri smo prepoznavali navdih vsestranskega umetnika Lada Jakše.

Ne glede na vse ovire je revija obstala. Društvo Glasbene mladine Slovenije je nesebično podpiralo ambiciozna hotenja piscev, v odločilnem trenutku pa je znalo tudi obrniti smer proti novim priložnostim in drugačnim zahtevam njenega časa. Široka odprtost do mavrice glasbenih okusov njenih piscev se je z leti obrestovala. »Z vetrom« menjajočih se generacij mladih talentov se je vedno znova tudi na novo osmišljal glasbeno-literarni svet, tega pa je z včasih bolj in včasih manj impulzivno taktirko usmerjal in gradil urednik oziroma kar širše umetniško vodstvo. Daljša, pa tudi krajša skupna prehojena obdobja urednikov in piscev so zaznamovala vsebino revije, neizbrisen pečat pa so pustila tudi na generacijah njenih ustvarjalcev. In ravno zato ob prebiranju zapisov nadarjenih ustvarjalcev ne beremo le odsevov nekdaj aktualnega glasbenega sveta, ampak predvsem sveta, ki so ga iz svojih želja, znanj ter hotenj za nas izpisali ter izsanjali njihovi avtorji. In tudi zato je zdaj čas, da nazdravimo jubileju, praznikom in vsem prihajajočim generacijam, ki bodo pisale prihodnje spomine.

Srečno jubilejno 2020!

Veronika Brvar,
urednica revije Glasna 

(iz tiskane izdaje, izid: 20. december 2019)
VSEBINA

Revija Glasna izhaja v tiskani obliki štirikrat letno (marec, junij, september, december). Celoletna naročnina znaša 16,00 evrov in velja do preklica.

Hvala, ker z naročilom na tiskano revijo Glasna podpirate glasbenomladinsko ustvarjalnost!