Novice

Novinarska konferenca na Akademiji za glasbo

19. november 2019

V ponedeljek, 18. novembra, je na Akademiji za glasbo v Ljubljani potekala novinarska konferenca ob začetku nove koncertne sezone. Akademija letos praznuje 80 let, zato so se za študijsko leto 2019/2020 vsi, tako profesorji oziroma mentorji kot tudi študentje lotili tega jubileja z veliko mero novih idej, sodelovanj in projektov. Že pred nekaj meseci so svoje zamisli na konferenci izpostavili predstavniki pianističnega, godalnega in pevskega oddelka. Tokrat so svojo besedo dobili glasbeni pedagogi (prof. dr. Branka Rotar Pance), Oddelek za staro glasbo (prof. Egon Mihajlovič) in Oddelek za pihala, trobila in tolkala (prodekan prof. Matjaž Drevenšek). Ostali oddelki AG-ja pa bodo besedo dobili še v začetku prihodnjega leta.

Najprej je dekan prof. Marko Vatovec na kratko povzel, kaj želi akademija ob tem praznovanju doseči in kakšni so glavni idejni projekti za izvedbo pomembnega leta. Akademija za glasbo si je namreč ob svojem prazniku še bolj začela prizadevati za vključevanje študentov na čim več raznolikih področjih. Že kar nekaj let jim to možnost nudijo vsi večji slovenski orkestri in zbori, tako zbor in orkester Slovenske filharmonije in ljubljanske ter mariborske opere kot tudi simfonični orkester RTV. Z letošnjim študijskim letom pa so se odprla še vrata Posavskega muzeja Brežice in Narodne galerije, saj bo akademija s prenovo Kazine izgubila kar nekaj koncertnih prostorov. Predstavniki oddelkov so prav posebej ponosni na sodelovanje z Narodno galerijo pri novem koncertnem ciklu „Nedeljske matineje“. Študentje bodo vsako prvo nedeljo v mesecu v Zlati in Veliki sprejemni dvorani Narodne galerije predstavili svoj program in s tem še bolj popestrili že tako bogat obisk galerije.

Velik podvig znotraj koncertne sezone je tudi ciklus „Tutti“, kjer bodo svoje znanje in sposobnosti pokazali alumni študentje AG, ob tem pa so jim velika podpora orkester RTV in Slovenska filharmonija. Zadnji izmed teh ciklusov pa je še „Solo e da camera“, kjer nam že samo ime pove, da gre za projekte v manjših, komornih zasedbah.

Prof. dr. Branka Rotar Pance z Oddelka za glasbeno pedagogiko je predstavila kar nekaj prikladnih in inovativnih projektov, ki se jih bodo letos udeležili bodoči pedagogi. Gotovo je najzanimivejša ideja o glasbeni predstavi za slepe in slabovidne otroke, ki so jo naši študentje spoznali na Zagrebški akademiji za glasbo. Ob tem se pedagogi torej zavzemajo za formalno in tudi neformalno poučevanje glasbe, s tem pa posegajo na vse bolj široka področja glasbenega poučevanja. Žal večina njihovih dogodkov in predavanj ni odprtih za širšo javnost.

Jubilej slavi tudi Oddelek za staro glasbo, ki letos praznuje deset let od ustanovitve. Tako mineva desetletje, odkar se je pri nas moč učiti historične inštrumente. Predstavnik Mihajlovič se še posebej zavzema, da bi poučevanje stare glasbe seglo še do srednješolske ravni, saj je slednjo mogoče spoznavati šele v študijskih letih. Zato bodo historični glasbeniki svoje praznovanje obeležili z mnogimi seminarji in ‘masteclassi’, kjer bodo predavali mnogi tuji uveljavljeni pedagogi in predavatelji. Do podobnih gostovanj bo prišlo tudi na Oddelku za pihala, trobila in tolkala, kjer so že pričeli z obiski nekaterih tujih predavateljev (seminar za oboo, flavto, pikolo …). Predstavnica tega oddelka dr. Karolina Šantl Zupan tako pripravlja precej izobraževalno leto.

Akademija za glasbo si je za letošnjo koncertno sezono zares zadala veliko projektov, ki bodo obogatili ta veliki jubilej. Upamo, da bo ta zamisel dobro sprejeta s strani publike in bo s pomočjo le-te akademija dobila novega zagona še za naslednjih osemdeset.

Ivana Čemažar