Novice

Nova sezona v Kulturnem domu Nova Gorica

foto: Matej Vidmar

29. avgust 2019

V Kulturnem domu Nova Gorica so na novinarski konferenci predstavili programe in novosti sezone 2019/20, ki bo v znamenju dobre glasbe, filmskih projekcij, zanimivih razstav v Mestni galeriji Nova Gorica ter festivalskih programov. Po uspešni lanski sezoni, ko so zabeležili kar 63.379 obiskovalcev in 562 dogodkov, Kulturni dom Nova Gorica tudi letos pripravlja vrhunsko kulturno ponudbo.

Abonmajski program 39. koncertne sezone bo od oktobra do maja ponudil osem koncertnih večerov z raznoliko in kakovostno simfonično, komorno ter solistično glasbo. Koncertno sezono bodo 4. oktobra odprli s koncertom Orkestra Slovenske filharmonije (koncert je nastal v sodelovanju s festivalom Kogojevi dnevi) pod taktirko Boruta Smrekarja, kot solistka pa bo nastopila koncertna mojstrica Ana Dolžan. V mesecu novembru bo na sporedu La Passeggiata, Sprehod z Rossinijem v izvedbi Mešanega pevskega zbora Glasbene matice Ljubljana in solistov. Na tretjem koncertu sezone bodo nastopili Trio Con Brio Copenhagen, januarja pa bodo na odru gostili Simfonični orkester RTV Slovenija z violinistom in dirigentom Andreiem Provotorovom. Do konca sezone bodo nastopili še pianist Simon Trpčeski (februar), Solisti di Pavia (Enrico Dindo, violončelo in dirigent), Ensemble 1781 (Aljaž Beguš, Matic Kuder, klasična klarineta, Boštjan Lipovšek, Borut Pahič, naravna rogova, Claudio Verh, Paolo Calligaris, klasična fagota) ter Godalni kvartet Dissonance s sopranistko Thereso Plut.

Festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae

Med 19. in 22. septembrom bodo na svoj račun prišli ljubitelji srednjeveške in renesančne glasbe. Festival Flores Musicae bo otvoril francoski flavtist Pierre Hamon se že vrsto let ukvarja z raziskovanjem inkovske glasbe. Umetniški vodja festivala, goriški lutnjist Bor Zuljan, in francoski baritonist Romain Bockler bosta predstavila Desprezovi glasbi posvečen intimen in hipnotičen program. Za tretji koncert bo slovenska harfistka in mezzo-sopranistka Tanja Vogrin v “dvojnem” duetu z violinistom in kontratenoristom Viktorjem Andriichenkom pripravila program z uspešnicami iz obdobja okrog leta 1600. Zadnji dan pa bo posvečen italijanski glasbi iz časa Leonarda Da Vincija, ki je umrl pred natanko 500 leti. Sloviti italijanski tenorist Marco Beasley, ki bo letos med festivalom vodil mojstrski tečaj o petju in recitaciji italijanske poezije in glasbe v začetku 16. stoletja, bo na popoldanskem koncertu najprej predstavil delo z udeleženci tečaja, zvečer pa bo občinstvo ogrel z recitalom ob spremljavi Fabia Accursa in Stefana Rocca

Oktober jazz

V Mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica in Vili Vipolže v Goriških brdaih bodo med 21. in 26. oktobrom v okviru Oktober jazza pripravili pet koncertov, na katerih bodo nastopili Boštjan Simon Quintet, Quartzite4tet, Richard Ebert Quartett, Area Open Project ter trio Murray/Håker Flaten/Nilssen-Love.

Grajske harmonije

V enem najlepših biserov renesančne kulturne dediščine na Goriškem, na gradu Kromberk, bodo že osmo leto zapovrstjo odzvanjale Grajske harmonije. Glasbeni cikel nastaja v sodelovanju z Goriškim muzejem, na treh koncertih pa bodo nastopili Marko Hatlak, harmonika, in Eva Dolinšek, čembalo (30. januarja 2020),  Danijel Brecelj, klavir, (13. februarja 2020) in Sanja Repše, violončelo, ter Aleksandra Pavlovič, klavir, (19. marca 2020).

Glasba z vrtov sv. Frančiška

Cikel Glasba z vrtov sv. Frančiška predstavljali slovensko in ožje goriško, zamejsko in italijansko glasbeno ustvarjalnost ter poustvarjalnost. Priložnost nastopanja znotraj cikla dobijo že uveljavljeni domači, zamejski in italijanski glasbeniki, predvsem pa mladi glasbeni talenti, zlasti tisti z naših »goriških vrtov« z obeh strani meje, ki se šele uveljavljajo in si utirajo pot na koncertne odre. Ta, zelo obiskani in pričakovani glasbeni cikel, ki bo že XXVI. sezono potekal v duhu izmenjav glasbenikov in glasbe skupnega goriškega prostora, ostaja tako priložnost za ohranjanje in promocijo glasbene dediščine zgodovinsko povezanih mest Nove Gorice in Gorice ter za druženje ljudi na tem posebnem območju, kjer se stikajo različni narodi in prepletajo različne kulture.

V poletnih mesecih pa bo v Novi Gorici potekalo že 24. mednarodno srečanje saksofonistov – SAXGO20. Konec junija in v začetku julija bodo potekali mojstrski tečaji, umetniško vodstvo festivala pa bosta prevzela Jan Gričar (klasični saksofon) in Boštjan Simon (jazz saksofon & improvizacija).

Poleg naštetih festivalov in ciklov bodo v Kulturnem domu Nova Gorica ponudili še bogato bero koncertov v okviru izvenabonmajske ponudbe.

Seveda pa so glasbeni dogodki le del bogate kulturne ponudbe KD Nova Gorica. Za filmske navdušence bodo filmi oživeli v okviru Filmskega gledališča, Filmskih portretov glasbenih zvezd in drugih zaokroženih ciklov, nepozabno filmsko izkušnjo pa bodo v ponudbi Filmskega vrtiljaka lahko doživeli tudi otroci in mladi. Odpira se tudi nova razstavna sezona v Mestni galeriji Nova Gorica, kjer si bodo s premišljenim razstavnim in obrazstavnim programom ter Mednarodnim festivalom sodobnih umetniških praks Pixxelpoint prizadevali pritegniti čim širši krog ljubiteljev vizualne umetnosti. Razstave bodo prinašale predvsem večplasten, na kakovosti temelječ vpogled v slovensko in tujo sodobno umetniško produkcijo.

Umetnostna in kulturna vzgoja tvorita pomemben del izobraževanja, saj s tem pomagajo mladim razvijati lastno ustvarjalnost, razumevati pomen kulturne dediščine, spoznavati kulturno raznolikost, se izražati in razvijati lastno identiteto. S ponudbo, ki jo v Kulturnem domu Nova Gorica oblikujejo v okviru Glasbene mladine Nova Gorica, brezplačnih Otroških likovnih ustvarjalnic in Šolskega filmskega programa, omogočajo razvoj ustvarjalnosti, estetskega zaznavanja in kritičnega pogleda mladih vseh starostnih skupin, spodbujajo domišljijo in podpirajo njihov razvoj na različnih umetnostnih področjih ter skrbijo za dodatno izobraževanje učencev in mentorjev za kulturno dejavnost. Programe izvajajo v dopoldanskem času, tako po šolah kot v prostorih kulturnega doma.

Novinarska konferenca: Mateja Poljšak Furlan, organizatorka kulturnih programov, in Pavla Jarc, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja