Na témo Novice

Nedelja, 21. junij: Praznik glasbe v devetih slovenskih mestih!

21. junija, na prvi poletni dan, praznuje glasba! Iniciativi Fête de la Musique se letos pridružujejo novi akterji. Igralo, pelo in plesalo se bo v kar devetih slovenskih mestih!

Fête de la Musique je nastal leta 1982 v Franciji na pobudo takratnega ministra za kulturo Jacka Langa. Na podlagi spoznanja, da toliko francoske mladine obiskuje glasbene šole in muzicira, so 21. junij določili kot dan glasbe, ko se glasba predstavlja povsod in vsakomur. Vest je hitro zaobšla svet in danes se 21. junij kot svetovni dan glasbe praznuje v več kot 700 mestih iz več kot 120 držav celega sveta. Glasbeniki so dobrodošli na ulicah, trgih, parkih, balkonih in mostovih ter številnih drugih, za glasbo manj običajnih prizoriščih. Vse z namenom, da mimoidoče presenetijo, jim polepšajo dan ter opozorijo na bogato glasbeno življenje, ki ga mesto premore. 

V Sloveniji Praznik glasbe poteka od leta 2011, ko je prvo edicijo organizirala Zadruga Celinka. Celinka je praznovanje organizirala tudi naslednje leto, sledili pa sta dve leti predaha. V letu 2015 je organizacijo Praznika glasbe prevzel SIGIC – Slovenski glasbenoinformacijski center, od takrat pa dogodek poteka neprekinjeno vsako leto. Na Prazniku glasbe se predstavljajo glasbeniki in glasbenice ter pevci in pevke vseh glasbenih žanrov in vseh generacij. V ospredje je postavljeno izvajanje žive glasbe, pri čemer želi Praznik glasbe ozaveščati o pomenu zvočne ekologije, sožitju glasbenikov s prebivalci mesta ter pozitivnih učinkih, ki jih prinaša živa glasba v primerjavi z zvočniki trgovinskih in gostinskih obratov v javnem prostoru. 

21. junija letos se bo praznovalo v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novi Gorici, Kranju, Ptuju, Murski Soboti, Železnikih in v Piranu z okolico. Prisluhnili boste lahko številnim glasbenim žanrom, od klasične glasbe in zborovstva, preko rocka, popa, kantavtorstva in jazza, pa vse do hip hopa in urbane  elektronske glasbe. Nastopili bodo številni profesionalni in ljubiteljski glasbeniki in glasbenice širokega generacijskega razpona. Ne dvomimo, da bo na svoj račun na Prazniku glasbe prišel prav vsak ljubitelj glasbe. 

Obsežen program Praznika glasbe najdete na spletni strani www.praznikglasbe.si, podrobnejše informacije o načrtovanem dogajanju v posameznih mestih pa lahko spremljate tudi preko socialnih omrežij Praznika glasbe. 

Praznik glasbe v Ljubljani
Praznik glasbe v Novi Gorici
Praznik glasbe v Mariboru
Praznik glasbe v Kranju
Praznik glasbe v Železnikih
Praznik glasbe v Celju
Praznik glasbe v Murski Soboti
Praznik glasbe na Obali
Praznik glasbe na Ptuju

Več informacij: https://www.praznikglasbe.si/