Na témo Novice

Narodni dom Maribor ob začetku sezone

Kremerata Baltica, foto: Angie Kremer

4. oktober 2022

S projektom Corazón de tango z Oksano Pečeny Dolenc, izvrstno violinistko in članico skupine La banda, Narodni dom Maribor vstopa v novo sezono Mladinskega cikla. Glasbeniki so pripravili doživetje latinskoameriške glasbe, tokratni projekt, kjer bo v središču predstavitev violine, bo povezoval in komentiral gledališki igralec Gorazd Žilavec. V mesecu novembru pa bodo gostili Mladinski pevski zbor Glasbene matice Ljubljana in tolkalni duo Katarina Kukovič in Žiga Brlek z glasbeno didaktičnim koncertom Kraljestvo glasbe. Gre za glasbeno-scensko delo, ki na domišljijski način predstavlja različne pojme s področja glasbe in glasbene teorije. Koncerti bodo na sporedu 4., 5. in 6. oktobra.

Na prvem koncertu Komornega cikla (18. oktobra) bo nastopila zasedba Ensemble Dissonance, v kateri so združeni prekaljeni slovenski godalci, ki k svojim projektom vselej uspešno pritegnejo izjemne domače in tuje umetnike, kot sta na primer pianist Fazil Say in akordeonist Richard Galliano. Tokrat bo z ansamblom nastopila violinistka Lana Trotovšek, lanska nagrajenka Prešernovega sklada, ki jo je na mednarodne odre, na katerih je danes redna in cenjena gostja, leta 2012 izstrelil debitantski nastop z orkestrom Marijinega gledališča pod vodstvom Valerija Gergieva.

Prvi koncert Orkestrskega cikla (20. novmebra) gosti vrhunske umetnike, ki letos obeležujejo dva jubileja. Petinsedemdeset letnico velikega violinista Gidona Kremerja in 25-letnico ansambla Kremerata Baltica, v katerem je nemirni, nekonvencionalni in vselej raziskujoči umetnik zbral glasbene somišljenike in se z njimi podal na drzno, a izjemno glasbeno pot. Jubilej bo zaznamoval tudi drugi abonmajski koncert, na katerem bodo gostili Orkester Slovenske filharmonije. Leta 2022 bi namreč svojo stoletnico praznoval eden najzanimivejših slovenskih skladateljev, Uroš Krek. »Glasba mora prihajati iz srca,« je bila ena njegovih ustvarjalnih maksim, zato ne preseneča, da je izjemno cenil ljudsko glasbeno izročilo. Neutrudno ga je raziskoval, navdušen nad avtentičnostjo in iskrenostjo ljudskih napevov. Plod tega navdušenja je skladba Pet ljudskih pesmi za glas in orkester, ki jo bomo slišali v izvedbi baritonista Jake Mihelača, ki se kljub mladosti lahko pohvali z mestom solista v eni najuglednejših evropskih opernih hiš, Berlinski operi. 

V sklopu Jazza v Narodnem domu bo to soboto (8. oktobra) nastopil Paradox Trio, z inovativno mešanico balkanskih, romskih, bližnje-vzhodnih in klezmer ritmov ter melodij. Samo Šalamon, Arild Andersen & Ra Kalam Bob Moses pa bodo nastopili 27. oktobra. »Pure and Simple« je naziv novega albuma izpod peresa Sama Šalamona, ki bo zadnji koncert  štirinajstdnevne evropske turneje odigral prav v Mariboru.

Trideset let Narodnega doma Maribor in 30. Festival Lent so že zaznamovali s fotografskima razstavama na prostem, tretja, ki bo zaokrožila dogajanje ob jubilejnem letu, pa je razstava slovenskega striparja Gašperja Krajnca z naslovom Narodni dom Maribor – središče kulturnega dogajanja od 1899. V mariborski galeriji KiBela predstavljajo ilustracije, na katerih Gašper Krajnc osvetljuje zgodovino stavbe Narodnega doma Maribor od časa, ko je bila ta prvič združevalec slovenskega kulturnega življenja do danes. Razstavo lahko v KiBeli ujamete do 22. oktobra, zatem pa jo bodo preselili v predbalkonsko dvorano Narodnega doma, kjer si jo bo mogoče ogledati še vse do 23. decembra.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja