Novice

Narodni dom Maribor: Komorni orkester iz Basla in prva znana imena prihodnje sezone

foto: Lukasz Rajchert

8. maj 2023

Konec meseca maja bodo v Narodnem domu Maribor povabili k vpisu abonmajev koncertne sezone 2023/2024. In kot kažejo imena (izbor) gostujočih glasbenikov, ta ne bo prav v ničemer zaostajala za minulo.

Pred tem bodo na 5. abonmajskem koncertu Orkestrskega cikla, ki bo v sredo, 10. maja, ob 19.30, v Unionski dvorani gostili Komorni orkester iz Basla pod vodstvom dirigenta Heinza Holligerja s solistom pianistom Aleksandrom Melnikovim, ki bo izvedel dela Roberta Schumanna, in sicer Uverturo h Goethejevi pesnitvi »Hermann in Dorothea«, op. 136, Uvod in Allegro appassionato za klavir in orkester v G-duru, op. 92, Koncertni allegro z uvodom za klavir in orkester v d-molu, op. 134, ter Simfonijo št. 2 v C-duru, op. 61.

Komorni orkester iz Basla že dolga leta sodeluje z uglednim oboistom, skladateljem in dirigentom Heinzem Holligerjem. O tem plodnem sodelovanju so v časniku Badische Zeitung zapisali, da je: »Tisto, kar imata povedati Heinz Holliger in ta neverjetno budni in intenzivno muzicirajoči orkester, silovito. Veliko v tej interpretaciji [Schubertove simfonije] se zdi nadzemsko, kakor da ne bi bilo iz tega sveta

Sodelovanje Holligerja, ki velja za enega največjih poznavalcev Roberta Schumanna, in baselskih glasbenikov pri interpretacijah glasbe tega skladatelja je novi vrhunec uglašenega sožitja. Komorni orkester iz Basla velja za enega vodilnih komornih orkestrov, ki redno nastopajo na najpomembnejših festivalih in koncertnih hišah po svetu. Pod vodstvom svojih koncertnih mojstrov in izbranih dirigentov izvaja širok repertoar, ki sega od baročne glasbe v zgodovinski izvajalski praksi ter zgodovinsko ozaveščenih interpretacij klasicističnih del do aktualne sodobne glasbe.

Za klavirjem se bo glasbenikom pridružil Aleksander Melnikov, ki občinstvo prepriča s svojo držo, češ da mora dobra interpretacija prevetriti konvencije. Ob njegovi prefinjeni igri, prežeti z duhovitimi zasuki, je kritik v Hamburger Abendblattu zapisal: »Ta pianist premore takšno zvočno paleto, občutek za pravi trenutek in zgovornost, da si kar zaželimo poskočiti in preveriti, kaj se pravzaprav dogaja tam med prsti na klaviaturi.« S koncertom zaključujemo Orkestrski cikel in s tem tudi letošnjo koncertno sezono.

Orkestrski in Komorni cikel v sezoni 2023/2024

Vabilu Koncertne poslovalnice k sodelovanju v prihajajoči sezoni so se že odzvali izjemni francoski pianist Pierre-Laureint Aimard, zvezdniški flavtist Emmanuel Pahud in virtuozni klarinetist Kevin Spagnolo, ki je v sezoni 2021/22 navdušil z briljantnim nastopom s Švedskim komornim orkestrom. Tu so še Slovaška filharmonija in Ensemble modern z Niko Gorič, češnjo na torti pa dodaja eden najbolj cenjenih godalnih kvartetov ta hip.

V Mariboru bodo kot prvi v Sloveniji gostili sloviti Kvartet Ébène, izjemno iskane in zaželene goste najprestižnejših koncertnih dvoran in festivalov po vsem svetu, o katerem povsod govorijo v superlativih, kritiki pa so si enotni, da gre za enega najboljših kvartetov vseh časov. V New York Timesu so tako med drugim zapisali: »Odlikujejo jih preciznost, neprekosljivo fraziranje in globoko razumevanje materije. Ob tem člani kvarteta muzicirajo kot eden in osupnejo s sposobnostjo intenzivne komunikacije – med seboj, pa tudi s poslušalci, ki jih z malone magnetno privlačnostjo vselej in brez izjem pritegnejo v svoj svet.«

Več podrobnosti bodo v Narodnem domu Maribor predstavili na tiskovni konferenci pred vpisu abonmajev.