Novice

Mednarodni dan jazza

26. april 2023

»Jazz ni le glasba, temveč način življenja, način bivanja, način razmišljanja.« (Nina Simone) 

Leta 2011 je UNESCO na pobudo legendarnega jazz skladatelja in veleposlanika dobre volje Herbieja Hancocka 30. april uradno razglasil za UnescovMednarodni dan jazza. Leto za tem ga je na svoj koledar dodala še Organizacija združenih narodov. Dan, ki ga obeležujejo že v več kot 190 državah, združuje različne skupnosti, šole, umetnike, akademike in ljubitelje, jih spodbuja k spoznavanju jazza in odkrivanju njegove izjemne dediščine, ozavešča o pomenu medkulturnega dialoga in medsebojnega razumevanja ter krepi mednarodno sodelovanje in komunikacijo. Je sredstvo za svobodno izražanje, ki promovira spoštovanje človekovih pravic ter dostojanstvo vseh ljudi ne glede na poreklo. 

Pri Imagu Sloveniae in Staroljubljanskem zavodu za kulturo se vedno znova z veseljem pridružujo obeleževanju tega glasbenega praznika. Tudi letos s partnerji pripravljajo pester program za vse obstoječe in prihodnje ljubitelje in ljubiteljice jazza. Ob tej priložnosti so vse ustvarjalke in vsi ustvarjalci jazza vabljeni, da 30. aprilazaigrajo ob odprtih oknih in tako skupaj spletejo harmonijo kulturnega dialoga. 

Nekaj dogodkov bo organiziranih že prej: 

26. 4. ob 19:00, Metlika, Metliški grad: Sarah Železnik & Jazz Trio 
27. 4. ob 20:00, Ljubljana, Prulček: Mihelič Matošić duo 
28. 4. ob 20:30, Postojna, Jazz hram: Ajda Stina Turek Quartet 
28. 4. ob 20:00, Ljubljana, Prulček: Rok Zalokar Zhlehtet 
30. 4. ob 11:00, Gorica, Kulturni dom: Ipavec Pacorig Duo 
30. 4. ob 18:00, Gornji Grad, Galerija Štekl: Sarah Železnik & Rok Zalokar duo 
30. 4. ob 19:00, Ljubljana, Eipprova ulica: Mind Tree 

Spet pa so tudi pripravljeni spontani ulični nastopi, ki se bodo 30. aprila vrstili med 11. in 17. uro. V Ljubljani bodo Mihelič Matošić duo, Pianosax duo in Resnik Diallo duo krožili med Tromostovjem, Čevljarskim mostom, in Robbovim vodnjakom na Mestnem trgu. Mozetič Gypsy Swing 4 pa bodo poskrbeli za poulični jazz na Bevkovem trgu v Novi Gorici. 

O dogajanju ob Mednarodnem dnevu jazza po svetu in preteklih praznovanjih si lahko več preberete na uradni spletni strani tega praznika. 

Manca Katarina Svetina 

Vir: imagosloveniae.net 

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja