Novice

Mate Bekavac novi umetniški vodja Slovenske filharmonije

12. decembra 2019

Mednarodno uveljavljeni klarinetist, dirigent in skladatelj Mate Bekavac se je odzval na povabilo direktorice Slovenske filharmonije Marjetice Mahne in bo v prihodnjem letu zasedel mesto umetniškega vodje orkestra in pomočnika direktorice za orkester.

Marjetica Mahne: »S svojim znanjem, sposobnostmi, ugledom in svežimi idejami bo Mate Bekavac prispeval k nadaljnjemu programskemu in umetniškemu vzponu Orkestra Slovenske filharmonije ter k ugledu in razvojnemu preboju filharmonije.«

Mate Bekavac je po diplomi na Visoki šoli za glasbo v Gradcu s študijem nadaljeval na salzburškem Mozarteumu, izpopolnjeval pa se je na priznani newyorški glasbeni šoli Julliard in v Parizu na nacionalnem konservatoriju (v razredih Bele Kovácsa, Aloisa Brandhoferja, Charlesa Neidicha in Michela Arrignona). Bekavac je dobitnik nagrad na tekmovanjih v Lizboni (1994), Sevilji (1995), Beogradu (1997), New Yorku (1994) in na 7. Evrovizijskem tekmovanju v Varšavi (1994). Kot komorni glasbenik sodeluje s flavtistko Ireno Grafenauer, Kvartetom Tartini, violistom Jurijem Bašmetom, hornistom Radovanom Vlatkovićem, fagotistom M. Turkovićem, ter člani Berlinskih filharmonikov, Bavarskega Radia in Münchenskih filharmonikov. Solistično je nastopil z vsemi slovenskimi orkestri, Komornim orkestrom »Franza Liszta« iz Budimpešte, Slovaško Cappello Istropolitana, Salzburškimi, Münchenskimi, Zagrebškimi in Moskovskimi solisti, orkestrom Frankfurtske opere, orkestroma Saarskega in Portugalskega Radia, orkestrom Philharmonie der Nationen in mnogimi drugimi. Za glasbeni arhiv Radia Slovenija je snemal s Simfoniki RTV Slovenija in dirigentom Antonom Nanutom, pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenije je že izšla njegova samostojna zgoščenka (1997) z nekaterimi temeljnimi klarinetnimi deli (z orkestrom): Mozartov Koncert v A-duru, Debussyjeva Prva rapsodija, Françaixov Koncert in Ante Grginov Concertino.

Slovenska filharmonija bo poleg zaokroženega vodstva v novo leto vstopila tudi s pozitivnim finančnim poslovanjem, so zapisali v izjavi za javnost. V januarju in februarju pripravlja 5. Filharmonični festival baročne glasbe.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja