Novice

 Maestro  – Filmska biografija o Leonardu Bernsteinu 

foto: Getty

18. februarja 2022

Od igralstva do režiranja Bradleyja Cooperja 

Kaj nastane, ko družimo svet igralstva, navdušenega nad glasbo, ter glasbo samo? Filmska biografija! 

Svetovno znani ameriški igralec in pevec, Bradley Cooper, se je, odkar pomni, navduševal nad klasičnim dirigiranjem – vzor za le-to pa so, pravi, verjetno bile »stare risanke, kot so npr. Bugs Bunny ter Tom in Jerry«. Prvo režijo pod njegovo taktirko je doživel film Zvezda je rojena, na film pa se je pred tem šest mesecev pripravljal z učenjem kitare in petja. Marsikdo pa pravzaprav sploh ne ve, da je Bradley klasično izobražen glasbenik; preden se je pojavil na filmskih ekranih, je igral kontrabas, hodil na ure petja k opernemu tenoristu Marku Nikolsonu, ter na stotine in stotine ur tudi dirigiral. Prav to dirigiranje pa mu bo v veliko pomoč pri nastajajoči filmski biografiji ameriškega dirigenta, pianista in skladatelja, Leonarda Bernsteina – Maestro

Izvirno naj bi biografski film režiral Steven Spielberg, vendar je opazil Bradleyjevo obsesijo z dirigiranjem. Steven mu je povedal, da ne namerava režirati Maestra, nato pa mu je Bradley rekel, naj pogleda njegov film ter da bo napravil raziskavo o skladatelju, Leonardu Bernsteinu. Po ogledu filma je bil Steven tako navdušen nad režijo, da je mesto režije v celoti prepustil kar njemu. Bil naj bi celo tako navdušen, da mu je, po ogledu filma, rekel: 

»You are ****ing directing Maestro!«. 

Bradley naj bi imel glavno vlogo v filmski biografiji, torej naj bi igral Leonarda Bernsteina samega, poleg njega pa naj bi vlogo Bernsteinove žene, čilenske televizijske igralke Felicie Montealegre, prevzela angleška igralka Carey Mulligan. 

Premiera Bradleyjeve režije naj bi bila prvič izvedena ob koncu letošnjega leta, in sicer na svetovno znani ameriški platformi Netflix

Bradley si je za svojo režijo filmske biografije Maestro verjetno izbral Leonarda Bernsteina, saj ta v zgodovini dirigiranja velja za enega izmed bolj karizmatičnih in priljubljenih dirigentov in glasbenih osebnosti. S prikazom tako enigmatske in monumentalne osebnosti kot je Leonard Bernstein, bo Bradley povsem z lahkoto zmožen prikazati vso svojo navdušenost in željo po dirigiranju, ki ju tako dolgo že nosi v sebi. 
 
V Maestru bo ljudem zagotovo približal čudoviti svet glasbe in filma hkrati. Ljudje radi gledajo filme, zlasti pa z igralci, ki imajo dober sloves; ljudje radi hodijo na koncerte oz. poslušajo glasbo, ki je dobra. Ne obstaja boljši način, kot da se dobro prikaže z dobrim, saj je največja umetnost tista, ki je zmožna črpati snov iz različnih področij, okolij in obdobij. To je tukaj storjeno in smo že neučakani, da vidimo, kakšno predstavo nam bo pripravilo druženje Bradleyja Cooperja ter Leonarda Bernsteina. 

JJV