Novice

Ljubljana festival 2019

25. april 2019

Poletni Ljubljana Festival vsako leto pomembno prispeva h kulturnemu dogajanju Ljubljane, saj pripravlja skrbno izbran in žanrsko raznovrsten program. Na novinarski konferenci v Rdeči dvorani Mestne hiše so predstavili letošnji 67. Ljubljana Festival, ki bo trajal od julija do septembra. Tudi to sezono ga bodo zaznamovali baletne in operne predstave, muzikali, komorni in simfonični koncerti, Mednarodna likovna kolonija, otroške in mladinske delavnice, Ljubljana Festival na Ljubljanici in še mnogo več.

Zelo pestro bo že pred uradnim začetkom, ko boste lahko prisluhnili Verdijevemu Rekviemu, ki bo zazvenel pod taktirko slovitega Plácida Dominga, ki ga v tej vlogi še niste videli. V začetku julija pa bo sledil najteže pričakovani kulturni dogodek v letu, otvoritev 67. Ljubljana Festivala, ki se bo začel z eno najbolj poznanih in največkrat izvajanih oper ne le v skladateljevem opusu, temveč v celotni operni zgodovini, Aido. Režiser Dražen Siriščević bo uprizoritev premišljeno vkomponiral v prizorišče, opero pa bo še dodatno popestril nastop lipicancev iz Kobilarne Lipica.

Placido Domingo, fotografija: Kaori Suzuki

V poletno obarvani prestolnici bomo vse do septembra priča številnim gostovanjem največjih svetovnih glasbenih imen, ki navdušujejo po vsem svetu. Na 67. Ljubljana Festivalu se bodo zvrstili: plesalka flamenka María Pagés, bas kitarista Marcus Miller in Stanley Clarke, sodobna plesna zasedba Aterballetto, gledališče Teatro Regio iz Torina z Verdijevo La traviato, Shenzhenski simfonični orkester z Dayem Linom, Filharmonični orkester iz Seongnama z violinistom Sergejem Krilovim, Orkester Münchenskega radia in Zbor Bavarskega radia pod taktirko Ivana Repušića, koncert opernih arij z baritonistom Thomasom Hampsonom in sopranistko Eleno Mosuc, Mahlerjeva 2. simfonija s sopranistko Valentino Farcas in mezzosopranistko Bettino Ranch, ruska muzikala Onjeginov demon in Mojster in Margareta v izvedbi Gledališča LDM. Novaya Scena iz Sankt Peterburga, prima balerina Svetlana Zakharova s prijatelji, Orkester Slovenske filharmonije z dirigentom Charlesom Dutoitem in številni drugi umetniki. Na sporedu pa bodo tudi manjši, intimnejši koncerti izvrstnih komornih glasbenikov. Letošnji slavnostni zaključek bo še posebej zaznamovala poslovilna turneja enega največjih dirigentov sodobnega časa, Zubina Mehte, ki bo dirigiral Izraelski filharmoniji.

Otvoritev 67. Ljubljana Festivala

Ljubljana Festival bo na prostranem Kongresnem trgu odprla opera Aida. Verdijeva Aida je gotovo ena najbolj poznanih in največkrat izvajanih oper ne le v skladateljevem opusu, temveč v celotni operni zgodovini. Od prve uprizoritve leta 1871 je doživela že izredno veliko ponovitev in se trdno zasidrala v železni repertoar svetovnih opernih hiš. Priljubljeno delo bo tokrat izvedeno v koprodukciji Festivala Ljubljana, HNK Split, Slovenske filharmonije ter SNG Maribor. Režiser Dražen Siriščević bo uprizoritev Aide premišljeno vkomponiral na Kongresni trg, vanjo pa bo vključil tudi nastop plemenitih lipicancev iz Kobilarne Lipica.

Več informacij: www.ljubljanafestival.si