Novice

Konferenca o liturgiji in liturgični glasbi

30. avgust 2023

Zavod za cerkveno glasbo bo v petek, 1. septembra 2023 v Nazarjah organiziral drugo edicijo Konference o liturgiji in liturgični glasbi. Dogodek ni namenjen zgolj cerkvenim glasbenikom, temveč vsem, ki se želijo poglabljati v skrivnosti liturgije, hkrati pa bo cerkvene glasbenike opozoril, da niso le glasbeniki, temveč da morajo dobro poznati podrobnosti liturgije, ki jo obhajajo in sooblikujejo.

Delavnico vokalne tehnike, ki je namenjena predvsem cerkvenim pevcem, bo vodila prof. Katja Gruber, ki že desetletja sooblikuje pevsko kulturo v šaleški dolini in širše po Sloveniji ter tujini. S pevci bo ob pevskem gradivu za peto mašo, ki bo sledila delavnicam, pevce učila učinkovite tehnike, kako doseči čim boljšo zvočnost in razumljivost pri zborovskem petju.

Delavnico o rabi gregorijanskega korala na župniji, ki je namenjena organistom in zborovodjem, bodo sooblikovali sodelavci Zavoda za cerkveno glasbo in na primeru konkretnih koralnih spevov pokazali nekaj načinov, kako je lahko ta glasba dosegljiva prav v vsaki župniji, ne glede na pevske zasedbe.

Liturgično delavnico bodo sooblikovale sestre klarise in navzoči duhovniki. S predstavitvijo peke hostij in priprave mašnih prtičev bodo poglabljale skrivnosti o evharističnem kruhu.

Po delavnicah bo kot jedro srečanja obhajanja votivna sveta maša v čast Srcu Jezusovemu (prvi petek), ki jo bodo s petjem sooblikovali sami udeleženci in hkrati dobili gradiva za rabo na župnijah.

Po maši sledi skromna večerja s sestrami klarisami, po večerji pa sledi osrednje vodeno predavanje prof. dr. Bogdana Dolenca, upokojenega predavatelja Teološke fakultete, ki bo izpostavil temo Liturgije ob slovesnostih: folklora ali molitev?

Več podrobnosti in obrazec za prijavo najdete na spletni strani: https://cerkvena-glasba.si/nazarje-2023

JP