Novice

Koncert Simfoničnega orkestra KGBL v počastitev kulturnega praznika in podelitev Škerjančevih nagrad, priznanj in diplom

21. marec 2019

Tako kot vsako leto, začenši z letom 1995, je tudi letos Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana podelil nagrade, priznanje in diplomi posameznikom za uspehe v glasbeni dejavnosti. Vsakoletne nagrade, ki se od začetka imenujejo po eni od pomembnejših oseb v slovenski kulturi 20. stoletja, skladatelju Lucijanu Mariji Škerjancu, so namenjene dijakom in sodelavcem Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki s svojo dejavnostjo pomembno prispevajo h kakovostnemu razvoju glasbene kulture na Slovenskem. Podelitev nagrad je bila 6. februarja v Slovenski filharmoniji. Povezovalec programa, Jure Longyka, je nakprej k nagovoru povabil tudi v. d. direktorice konservatorija, Polono Češarek, in sekretarko na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Martino Vuk.

Odbor za podelitev Škerjančevih nagrad, priznanj in diplom za leto 2018 (predsednica odbora je bila prof. Jana Kovač Valdes, ostali člani komisije so bili prof. Polona Češarek, prof. Tatjana Špragar, prof. Peter Šavli in prof. Igor Saje) je Škerjančeve nagrade za izjemne študijske uspehe podelil flavtistki Katji Ferenc (prof. Liza Hawlina), kitaristki Ani Gorjanc (prof. Igor Saje), saksofonistki Sandri Rijavec (prof. Oskar Laznik), violončelistu Nejcu Rupniku (prof. Karmen Pečar Koritnik) in saksofonistu Lanu Medenu (prof. Lev Pupis). Več bomo o mladih nagrajencih v prihajajočih tednih lahko izvedeli v oddaji Mladi virtuozi na tretjem radijskem programu RTV Slovenije, programu ARS, nacionalna medijska hiša pa jim bo omogočila tudi studijske posnetke.

Škerjančevo priznanje za izjemne zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole je odbor podelil Mateju Grahku, solo flavtistu Slovenske filharmonije, profesorju flavte na Konservatoriju in izrednemu profesorju flavte na Akademiji za glasbo, Škerjančevo diplomo za izredne dosežke v glasbeni pedagogiki pa sta prejela pianistka Andreja Markun, profesorica klavirja na Konservatoriju, in klarinetist Andrej Zupan, profesor klarineta na Konservatoriju in izredni profesor klarineta na Akademiji za glasbo.

Podelitvi je sledil koncert Simfoničnega orkestra Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana v počastitev kulturnega praznika. Orkester mladih dijakov je pod taktirko Slavena Kulenovića z velikim umetniškim zanosom izvedel Škerjančevo Slavnostno uverturo, Ciganske napeve Pabla Sarasateja s solistko Urško Gutnik (prof. Žiga Brank) ter orkestralno delo Romeo in Julija Petra Iljiča Čajkovskega.

Aleksandra Gartnar

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja