Novice

Kitajski orkester iz Sudžova prihaja v Ljubljano

foto: arhiv im.puls

18. september 2023

Cankarjev dom bo 22. septembra gostil Kitajski orkester iz Sudžova. Posebnost orkestra je, da v njem glasbeniki igrajo v večini na tradicionalne kitajske inštrumente in pa tudi na zahodne inštrumente. Zaradi tega je zven orkestra resnično unikaten. Orkester pri številnih skladateljih naroča nova dela prav za to zasedbo.

Premierni nastop se bo v okviru jesenske evropske turneje 2023 zgodil pod taktirko večkrat nagrajenega umetniškega vodje in glavnega dirigenta Pang Ka-Panga, predanega spajanju tradicionalne kitajske glasbe s sodobno. Obiskovalci koncerta bodo lahko prisluhnili zvokom tradicionalnega kitajskega strunskega glasbila Erhu[1] ter izboljšanim različicam lesenih pihal Suǒ Nà[2], Shēng [3] in Dí Zi.[4]

Umetniški vodja in glavni dirigent orkestra Pang Ka-Pang je ob ljubljanskem gostovanju med drugim povedal sledeče:

“Koncert bo prinesel enega najlepših zvokov in del kitajskega orkestra, kar ste jih slišali v živo. Dela v tej izvedbi, ki smo jih izvajali na številnih gostovanjih po Kitajski, so bila zelo odmevna. Med njihovim nastajanjem smo večkrat izjavili tudi, da upamo, da bodo ta dela dosegla mednarodne standarde. Pripravljali smo ga z namenom izvajanja v Evropi, Združenih državah Amerike, Rusiji in drugod po svetu.

Tudi tokrat prinašamo koncert za erhu “Zrcaljenje meseca v izviru” pod vodstvom slavnega solista erhu in umetniškega vodje orkestra Zhu Changyaoja. Gre za znano melodijo na Kitajskem, izvedba Zhu Changyaoja pa slovi kot mojstrovina. Klavirski koncert “Klavir premika gore in reke” je bil ustvarjen ob upoštevanju dejstva, da je klavir najbolj priljubljen inštrument na svetu. Kako bi bilo združiti klavir, ki ga pozna zahodno občinstvo, z neznanim zvokom kitajskega orkestra? Kako bi znani zahodni pianist interpretiral in izvedel delo kitajskega skladatelja? Mislim, da je to eden od vrhuncev.”

Mateja Rot

Celoten intervju bo izšel  v tiskani izdaji revije Glasna v oktobru.


[1] Erhu je dvostrunska violina, ima morda najbolj izrazit glas od vseh ločenih godal. Inštrument je na Kitajsko prispel pred približno 1000 leti po zaslugi severnih nomadskih ljudstev.

[2] Kitajska Suǒ Nà oboa ima glasen in kričeč zvok in se pogosto uporablja v kitajskih glasbenih ansamblih. Je pomemben inštrument v ljudski glasbi severne Kitajske.

[3] Shēng so ustne orgle, trstična pihala iz navpičnih cevi. To je eden najstarejših inštrumentov na Kitajskem, njegove prve podobe segajo v leto 1100 pred našim štetjem, nekateri inštrumenti Shēng iz dinastije Han pa so se ohranili do danes. Tradicionalno se uporablja kot spremljava pri igranju na Suǒ Nà in Dí Zi.

[4] Dí Zi je kitajska prečna flavta. Je eno najpogostejših in najbolj priljubljenih kitajskih inštrumentov, najdemo ga v ansamblih narodnozabavne glasbe, sodobnih orkestrih in kitajski operi.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja