Novice

Jure Robežnik (1933-2022)

7. oktober 2022

V 90. letu starosti je umrl skladatelj Jure Robežnik

»kako je daleč, kako je lep, kako zdaj sije njegovih sedem zvezd«
Gregor Strniša

Jure Robežnik se je rodil leta 1933 v Ljubljani. Pri Glasbeni matici se je osem let učil klavir, študijska pot pa ga je popeljala na Filozofsko fakulteto, kjer je leta 1958 diplomiral iz germanistike.

Že kot gimnazijec je z Borutom Lesjakom igral v baru Nebotičnik, za tem pa ustanovil tudi svoj kvartet, v katerem je igral klavir in vibrafon. Kot avtor skladbe Glas stare ure je sodeloval že na prvi Slovenski popevki leta 1962 na Bledu. Sledilo je uspešno skladateljsko obdobje, sploh po tem, ko se je pridružil ansamblu Mojmirja Sepeta, kjer je dobival dragocene glasbene izkušnje in se uril v hitrem aranžiranju.

Orion, Ti si morja ljubezen, Pegasto dekle, Na vrhu nebotičnika, Maja z biseri, Lastovka, Mlade oči, Ljubljančanke, Vrtiljak, Ptica vrh Triglava, Cvetje in poletje, Šel si mimo … so le nekateri naslovi iz njegovega izjemnega opusa. V bogati zapuščini radijskega arhiva je več kot 120 Robežnikovih avtorskih del v lastni orkestraciji za veliki zabavni orkester ter 67 del za plesni orkester.

Legendarne skladbe so nastajale v sodelovanju z izjemnimi pesniki oz. pisci besedil, kot so Gregor Strniša, Elza Budau, Dušan Velkaverh, Svetlana Makarovič, Milan Jesih, Ervin Fritz in drugi. Sodeloval je s skupino Bele vrane in številnimi slovenskimi ter jugoslovanskimi pevci. Njegova dela so bila nagrajena na velikih festivalih zabavne glasbe, ob Slovenski popevki tudi v Opatiji in na Beograjski pomladi.

Pisal je glasbo za šansone, festivalske popevke, scensko glasbo, radijske in televizijske avize, njegovo ustvarjanje pa je poseglo tudi na področje lahke orkestralne glasbe. Napisal je Popoldanski cocktail za simfonični orkester, Sonce mi nizko teče – porabska narodna za orkester, Pot do zvezd za harfo in godala, Sneg v maju za violo in godala ter Concertino za tenor saksofon in orkester.

Delal je kot producent na Radiu Slovenija in urednik ter direktor Založbe kaset in plošč RTV Slovenija.

Leta 2017 je prejel Kozinovo nagrado, ki jo Društvo slovenskih skladateljev namenja svojim članom za zaokroženi opus, za doprinos k slovenski zabavni glasbi, ki jo je »obogatil s humanizmom in resničnim glasbenim občutenjem«. Pri društvu so leta 2007 izdali notno zbirko Vrtiljak melodij – 30 skladb za glas in spremljavo.