Novice

Jugoton – Vzhodno od raja

Če potrebujete namig za krajši izlet, je odlična zamisel obisk Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri pri Vrhniki. Tam si je še do konca letošnjega leta možno ogledati razstavo o Jugotonu – največji tovarni glasbe v nekdanji Jugoslaviji.

Ustanovljen leta 1947 na temeljih prehodnic – podjetij Edison Bell Penkala in Elektroton, se je razvijal vzporedno z razcvetom festivalov zabavne glasbe. Prenosi po radiu in televiziji so pripomogli k prepoznavnosti izvajalcev zabavne glasbe, ki so postajali prave zvezde. Med njimi sta bili tudi Marjana Deržaj in Beti Jurković.

Jugoton je bil edina diskografska hiša, ki je v Jugoslaviji – državi, ki je pripadala vzhodnemu bloku, izdajala zahodno glasbo. Že leta 1960 je objavil ploščo Elvisa Presleya, za tem pa še albume Beatlesov in Rolling Stonesov. Kasneje so v licenčni produkciji izdali albume znamenitih pop – rock zvezd kot so David Bowie, Elton John, Pink Floyd, Queen, Prince, U2…

V 80. letih prejšnjega stoletja, je proizvodnja Jugotona dosegla milijonske izdaje. Dober marketing in naklonjena kulturna politika sta poskrbeli, da je vse do vojne v začetku 90. let ostal svojevrsten fenomen v industriji zabavne glasbe na območju nekdanje Jugoslavije. Leta 1991 se je preobrazil v Croatia Records in pod tem nazivom deluje še danes.

Razstavo Vzhodno od raja je pripravil Tehniški muzej Nikola Tesla iz Zagreba v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije in organizacijo Kultura umetnosti. Razstava je bila prvič na ogled leta 2014 v Zagrebu, za tem pa so jo gostili še v Beogradu in Sarajevu. V Sloveniji so razstavo otvorili v sredini maja letos, na ogled pa ostaja vse do 31. decembra 2019.

   Larisa Marjanović

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja