Novice

Jazz Ravne – Koncert Zlatka Kaučiča ob njegovi skorajšnji 70-letnici

fotografija: Robi Tisnikar

6. februrarja 2023

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika

Glasbenega vizionarja, skladatelja in pedagoga Zlatka Kaučiča, ki velja za eno osrednjih osebnosti slovenskega jazza, bo društvo Jazz Ravne gostilo v sklopu koncertov ob njegovi 70-letnici. Na kulturno društvo je imel umetnik velik vpliv. Z njegovo pomočjo in idejami so v okviru Jazz Ravne nastali številni odlični projekti, spodbujeni prav z njegovim delom. Na Ravnah se bo na predvečer slovenskega kulturnega praznika predstavil z zasedbo slovečih italijanskih glasbenikov, s katerimi redno sodeluje že desetletja.

Rojen februarja 1953 v Postojni, se je v začetku sedemdesetih let preselil v Italijo, kjer je koncertiral in snemal s skupino Hero. Leta 1975 se je vključil v glasbeno zasedbo Swiss, kjer je med drugim igral z Irene Schweitzer, Radujem Malfattijem, Duškom Gojkovičem in Allenom Blairmanom. Leta 1976 se je preselil v Barcelono in začel igrati v klubih in na festivalih po vsej državi z glasbeniki kot so Peter Delphinich, Eric Peter, Tete Montoliu ter prirejati samostojne koncerte. Leta 1979 je s Paulom Stockerjem gostoval na Portugalskem, nato pa se je pridružil triu s portugalskim basistom Ze Eduardom in pianistom Antoniom Pinho. V letih 1981—83 je poučeval bobne v barcelonski jazz šoli “Taller de músicos” in sodeloval na jazz seminarjih s Chuckom Israelsom, Ronom Mclurom in Davidom Schnitterjem.

Zlatko Kaučič je dvakrat nastopil na festivalu “North sea jazz festival” in igral s svojim triom, ki redno koncertira v Španiji. Igra tudi z oktetom in piše glasbo za gledališke in plesne skupine. Njegova posebnost je edinstven solo nastop na tolkalih, ki izraža njegov osebni slog. 

Leta 1992 se je vrnil v Slovenijo, kjer je začel igrati v različnih glasbenih projektih v Mariboru (Festival Lent), Kanalu ob Soči (Kontrada fest) ter ustvarjati glasbo za dva dokumentarna filma (Kino atelje Gorica) ter solo performanse, poezijo in ples. Leta 2008 je prejel nagrado občine Brda kot ustvarjalni multiinštrumentalist, ki je priznan in spoštovan na svetovni ravni.

Koncert tolkalca Zlatka Kaučiča bo v torek (7. februarja ob 20.00) v KMKC Kompleksu na Ravnah na Koroškem, družbo na odru pa mu bodo delali Daniele D’Agaro na saksofonu, Giovanni Maier na basu ter Marco Colonna na sopranskem in tenorskem saksofonu ter basovskem klarinetu.

Multiinštrumentalist Marco Colonna, posebni glasbeni gost prihajajočega koncerta je ob tem dejal: »Zlatko is a pure force of Nature. Always sensibile and able to connect to the others in a very deep way. He is a Master. With no doubts and no exceptions.« (Zlatko je čista sila narave. Vedno je občutljiv in se zna zelo globoko povezati z drugimi. Je mojster. Brez dvoma in brez izjem.)

Ustanovitelj društva Jazz Ravne pa ob tem še dodaja: »Obstaja neka – težko jo je poimenovati, ker je tako edinstvena – pa ji recimo Institucija. Ali pa glasbena Univerza, čeprav se to sliši povsem preveč formalno in je v resnici več od tega. Ta, kakorkoli jo že imenujemo, se skriva v malih kletnih prostorih; stara oprema je skrajno improvizirana, za delovanje nima širše družbene podpore ali pa ta vsaj ni taka, kot bi si jo zaslužila, v njej pa vsa dela opravlja ena sama oseba. In ta oseba niti ni plačana za to, kar počne, čeprav je v preteklosti vzgojila kup biserov slovenske glasbene scene. Ta institucija v eni sami osebi je Gospod Zlatko Kaučič! Tako poln energije, znanja in idej, da lahko vse našteto nesebično, z veseljem in neverjetno strastjo deli med svoje mlade slušatelje, pa mu še vedno ostane nešteto izvirnih domislic; kaj povsem novega, še neslišanega, kar bo naslednjič potegnil na dan tekom svojih koncertov z najboljšimi glasbeniki sveta. Srečen, ker lahko deli, da le zazveni tako, kot še ni bilo kdaj slišano. In v tem je njegova veličina! Ko se razdaš na toliko koncev, nisi več le ti. Ali pa si ti, pa si vsepovsod. Tudi če danes Zlatko neha igrati, ga boste lahko slišali istočasno na več odrih, v različnih zasedbah, v različnih krajih, na različnih instrumentih, ker se je razdal na toliko koncev, da bo ta njegov iskrivi duh živel še dolgo potem, ko nas ne bo več. Nekatera dela so pač večja od nas samih in Zlatko je morda najlepši primer tega. Slovenci smo lahko srečni, da ga imamo. Mi na Ravnah pa smo ponosni, da tu in tam pride tudi k nam, med prijatelje.« 

Neža Verbovšek