Novice

Izjemen uspeh Vita Žuraja in njegove opere v Frankfurtu

fotografija: Oper Frankfurt / Barbara Aumüller

29. januarja 2023

Skladatelj Vito Žuraj je ponovno dokazal, da sodi v vrh mednarodne glasbene scene, saj je njegova opera Blühen (Razcvet), uprizorjena v Frankfurtu, doživela velik uspeh. Libreto Händla Klausa je nastal po noveli Thomasa Manna Die Betrogene (prevarana). V operi v vlogi hčere glavne protagonistke Aurelie (mezzosopran) nastopa tudi sopranistka Nika Gorič kot Ana.

Vlogo orkestra je zastopal znameniti Ensemble Modern, s katerim Vito Žuraj plodno sodeluje in je poleg opere izvedel tudi njegov portretni koncert. Opero je dirigiral Michael Wendeberg, režijo pa je prevzela znana mezzosopranistka in režiserka Brigite Fassbaender. Delo je doživelo izjemno lep odziv in pohvale kritikov, avtor pa se že dogovarja za nadaljnje uprizoritve v Nemčiji. Gre za zgodbo junakinje Aurelije, vdove srednjih let, ki živi s hčerko Ano in sinom Edgarjem. Aurelia se zaljubi v sinovega učitelja angleščine Kena, a na višku ljubezenskega razcveta izve, da je neozdravljivo bolna ter umre za rakom. Skladatelj je vseh pet glavnih protagonistov (Aurelio z otrokoma, učitelja Kena in zdravnika Muthesiusa) povezal s posameznimi instrumenti, tako Aurelio s saksofonom ter melanholičnimi barvami v ansamblu, Edgarja s tolkali, Kena s kitaro, Muthesiusa z rogom, Ano pa z distorznim valčkom, ki ponazarja njeno šepavost ter parlandom v visoki legi (povzeto po intervjuju z Vitom Žurajem).

Pozitiven odmev v strokovnih krogih postavlja opero med vrhunce Žurajevih del in med vidne operne uspehe na mednarodni ravni, zato skladatelju iskreno čestitamo in upamo, da bomo izvedbo kmalu doživeli tudi v Sloveniji.

Marina B. Žlender