Novice

iz vsebine …

iz tiskane izdaje (izid: 30. marec 2023)

RAZGLEDI DOMA IN PO SVETU
Nagrade, priznanja in imenovanja

V SPOMIN

Friedrich Cerha (1926–2023)
Brigita Pavlič (1962–2023)

REPORTAŽE
Uroš Mijošek: 12. Slovenska glasbena olimpijada
Meta Turk, Ana Lucija Parkelj, Neža Kavčič, Tomaž Brilej, Urban Koritnik: »Sharing« na Mozarteumu v Salzburgu
Tisa Mrhar: 1. mednarodno klavirsko tekmovanje Festivala Ljubljana
Larisa Marjanović: Nemški narodni mladinski orkester
Ana Sodja in Til Dečko: Zakaj otroci potrebujejo glasbene lekcije, čeprav jih marsikdo opusti?
Tisa Mrhar: Slovenia Cantat, zborovske delavnice
Jasmina Ferencek: Tako tiho
Teja Saksida: Blühen (Razcvet): Nova opera Vita Žuraja v režiji Brigitte Fassbaender
Mateja Rot: Evropska izmenjava glasbenih mest v letu 2023
Marina B. Žlender: Biennale Koper 2022
Metka Sulič: Pahorjev dan v Modeni

Z razglednega stolpa se v tej reviji Glasne daleč vidi – celo do Kitajske. Od tam se nam je oglasil glasbeni pedagog, predvsem pa polnokrvni glasbenik, Rok Hozjan, ki je po treh letih lahko končno obiskal Slovenijo in se nato kmalu vrnil na mednarodni konservatorij, kjer predaja svoje znanje. Reportaže razkrivajo dogajanje v središču sodobne glasbe, kjer je bila z velikim uspehom izvede[1]na nova opera skladatelja Vita Žuraja. Razgledi se razprostirajo tudi v italijansko mesto Modena, kjer so se s slovenskimi glasbeniki poklonili pisatelju in humanistu Borisu Pahorju. Reportažni zapisi izpostavljajo pomen glasbenega izobraževanja, različne pristope od navadnih šolskih lekcij, posebnih glasbenih delavnic, igranja v orkestru do preizkusa znanj na glasbeni olimpijadi in celo mednarodnih tekmovanjih ter mednarodnih festivalih sodobne glasbe.

MED SEZONO

Tisa Mrhar: Zveneča lahkost bivanja, Erazem Grafenauer in nova sezona Rasgueado

Koncerti komorne glasbe žlahtnijo slovensko glasbeno krajino, hkrati pa dajejo priložnosti številnim glasbenikom, da uresničujejo svoje poslanstvo. Na popotovanjih po programih komorne glasbe v letošnji pomladi izstopa ciklus koncertov, posvečen ubranim strunam na lutnji, kitari … Pogovor z umetniškim vodjo in seveda profesionalnim glasbenikom odpira zanimive teme tudi s področja delovanja v svobodnem poklicu.

POGOVORI

Tisa Mrhar: Glasbena pedagoginja Irma Močnik, umetniška vodja Mladinske vokalne skupine Glasbene matice Ljubljana
Larisa Marjanović: Mitja Dragolič – dirigent/vodja koncertnega Orkestra Slovenske vojske
Aleksandra Gartnar Kastelic: skladateljica Larisa Vrhunc o skladbi Tako tiho
Mateja Rot: Rok Hozjan, glasbeni pedagog na Kitajskem
Anuša Plesničar: Monika Kartin, dobitnica Mantuanijeve nagrade
Aleksandra Pavlovič: Marko Hatlak, Nevidne niti Johana Sebastiana ali naključna srečanja
Aleksandra Gartnar Kastelic: Rapsodične muze Pavleta Dolenca

Skladatelji, glasbeni interpreti, glasbeni pedagogi in muzikologinja v tej reviji razkrivajo svoje delo, načrte in široko polje zanimanj ter lepot, ki navdihujejo njihovo delo. Za spodbudo k branju nekaj izbranih misli:
»Problem sodobne glasbe ni v materiji, ni ‘prezahtevna’, ampak v tem, da poslušalcem ni bila predstavljena v pravem razvojnem trenutku.« (L. Vrhunc)
»Bach je ‘alfa in omega’, nekakšen začetek in konec vsega v glasbi. Bach je izven konceptov ‘vesele’ ali ‘žalostne’ glasbe.« (M. Hatlak)
»Ljubljana se v zadnjih letih vsekakor uvršča na evropski kulturni zemljevid in je, tako je bila vsaj v mojem času delovanja v Cankarjevem domu in v Slovenski filharmoniji, priljubljena destinacija umetnikov.« (M. Kartin)
»Če odraščaš v okolju, kjer je glasba tako ali drugače zmeraj prisotna, ob ljudeh, ki jo izvajajo v živo, sploh ne pomisliš, da je lahko življenje kakorkoli drugačno.« (R. Hozjan)

NADALJEVANKA, ESEJ

Aleksandra Pavlovič: Glasbeni Prometeji, Jesenske črepinje

Glasbeni Prometej široko razpira svoja krila. V poetičnem eseju gostuje mlada nadarjena čembalista Ana Marija Krajnc, v njej poišče prostor legendarna ruska pianistka, v svojevrstnem kontrapunktu narave, poezije in glasbe živijo pianistkine misli, ki jih podčrta misel Dostojevskega. »In lepota bo rešila svet.«

ODMEVI IN RECENZIJE

Dogodek letošnje pomladi je bil prav gotovo po več kot 20 letih izveden Rekviem Hectorja Berlioza in v odmevih mu seveda namenjamo posebno mesto. Prav tako dosežkom mladih glasbenikov in koncertom za mlade. Ob tem izpostavljamo še skrbno pripravljen koncert v Kristalnem abonmaju v Škofj i Loki ter izjemno operno predstavo v Mariboru, čeprav ni šlo za premiero. Koncertom in operni predstavi so to pot sledile glasbene publicistke Ana Erčulj, Aleksandra Gartnar Kastelic, Larisa Marjanović, Marina B. Žlender, Metka Sulič in Tisa Mrhar.

GLASNI STRIP

Martin Ramoveš: Teatro Amazonas V novi sezoni novi izzivi tudi za našega mojstra stripa Martina Ramoveša. Le kaj je ujelo njegov uglašeni risarski čopič?