Novice

In memoriam Jože Fürst (1945-2023)

Foto: APZ Tone Tomšič / Janko Rath

11. julij 2023

V nedeljo 9. julija je v svojem 78. letu umrl dirigent, pianist in profesor Jože Fürst. Bil je glasbenik širokih razgledov, pretanjenega okusa in izvrsten poznavalec slovenskega glasbenega področja. Njegovo pozorno uho je spremljalo razvoj posameznih zborov, zborovskih dirigentov, med skladatelji je z izjemnim občutkom znal izbrati in prvič krstno predstaviti nova dela slovenskih skladateljev.

Znanje in izkušnje si je po Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral iz dirigiranja in klavirja, nabiral še v Weimarju in Berlinu v Nemčiji.

Na svoji dirigentski poti je med drugim vodil Komorni zbor RTV Slovenija, Akademski pevski zbor Tone Tomšič in Akademski pevski zbor Maribor, Ženski pevski zbor Concinite ter vrsto vokalnih skupin, med katerimi velja posebej izpostaviti vokalno skupino Canticum in mladinsko vokalno skupino GCEW. Eno leto je vodil tudi Kraljevi moški zbor v Belgiji. Na njegovem repertoarju so bila ob standardni literaturi iz svetovne zakladnice vedno tudi dela sodobnikov, posebno naklonjenost pa je gojil do ustvarjalnosti Uroša Kreka, Jakoba Ježa, Lojzeta Lebiča in Vinka Globokarja. Na tekmovanjih doma in v tujini je posegal po najvišjih priznanjih, pogosto pa je bil tudi član mednarodnih žirij. Svoje znanje in izkušnje je z veliko zavzetostjo posredoval svojim študentom kot profesor zborovskega dirigiranja na oddelku za glasbo Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru in tako vzgojil vrsto odličnih zborovodij in zborovskih pevcev.

Med številnimi nagradami za svoje delo je prejel najvišje zborovsko priznanje Gallusovo plaketo Javnega sklada Republike Slovenije , za pedagoške uspehe zlato plaketo Univerze v Mariboru in za svoje umetniško delo Župančičevo nagrado mesta Ljubljana.