Novice

Glasbeno poletje v Bohinju 2022

30. julij 2022

Tudi klasična glasba ljubi Bohinj

Bohinj s svojo čudovito naravo vsako leto privabi več turistov, tako slovenskih kot tujih, enodnevnih in večdnevnih. Za domače ljubitelje glasbe in tudi tiste, ki so v Bohinj prišli na dopust, počitek ali sprostitev, so julija in avgusta vsakodnevno organizirani razni dogodki in koncerti. Kot že 27. leto zapored, tudi letos potekajo v okviru Glasbenega poletja v Bohinju. Julija in avgusta se bo zvrstilo pet koncertov s klasičnim programom. Cena vstopnice tudi letos ostaja nespremenjena: 12 evrov. Umetniški vodja Glasbenega poletja v Bohinju je Roman Leskovic, organizira pa ga Turizem Bohinj. Na vseh petih koncertih, tako kot je to v navadi, nastopajo vrhunski domači in tuji umetniki.

Koncerti se večinoma izvajajo (letos to sicer malo odstopa od običajnega) v cerkvi sv. Martina v Srednji vasi v Bohinju. Izjemna akustika naše cerkvice poskrbi, da poslušalci koncerta glasbo ponesejo s seboj domov. Glasbeno poletje vedno znova dokazuje, da odlični glasbeniki niso del le mogočnih koncertnih prizorišč, temveč ravno tako uživajo v intimnejšem in pisanem okolju poslušalcev ali naključnih obiskovalcev, ki jih privabi zanimiv program, čeprav jim tovrstna glasba morda ni tako blizu.

Prvi koncert je bil v petek 22. julija. V Kulturnem domu Joža Ažmana na Bohinjski Bistrici so nastopili Nuška Drašček (mezzosopran), Jaka Pucihar (klavir), Ilj Pušnik (kontrabas) in Pavel Čebašek (bobni). Pripravili so spored s priredbami slovenskih ljudskih pesmi, šansoni, muzikalom in jazzom. Drugi koncert je bil 29. julija v cerkvi sv. Nikolaja na Bohinjski Bistrici. Nastopil je Komorni ansambel Slovenicum, ki mu dirigira Uroš Lajovic. Solist je bil violinist Črtomir Šiškovič. Izvedli so skladbi Giuseppa Tartinija Simfonija v D-duru in Koncert za violino v G-duru (letos namreč praznujemo 330-letnico rojstva tega izjemnega Pirančana), Koncert za violino v D-duru Francesca Marie Veracinija ter s Suito v starem slogu Edvarda Griega.

Tudi tretji koncert Glasbenega poletja bo v petek: 5. avgusta ob 20:30. uri bo v cerkvi sv. Martina v Srednji vasi nastopil Klavirski trio v zasedbi Janez Podlesek (violina), Karmen Pečar Koritnik (violončelo) in Aleksandar Serdar (klavir). Zaigrali bodo tri dela: Ludwig van Beethoven: Klavirski trio v B-duru, op. 11, »Gassenhauer«, Sergej Rahmaninov: Trio élégiaque št. 1v g-molu in Johannes Brahms: Klavirski trio št. 1, op. 8 v H-duru.

Četrti koncert bo na sporedu v cerkvi sv. Martina v Srednji vasi, v četrtek, 11. avgusta, ob 20.30. Skupaj bodo zaigrali Mojca Menoni Sikur (violina), Nina Pirc (violina), Gea Volfand Pantner (viola), Martin Sikur (violončelo), Andrej Žust (rog), Ana Mir (rog), Luka Mitev (fagot), Tomaž Močilnik (klarinet) in Aljaž Beguš (klarinet). Na programu bosta skladbi Josepha Miroslava Webra Septet v E-duru “Iz mojega življenja” in Kvintet za klarinet in godala v A-duru, KV 581, Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Zadnji koncert bo na istem prizorišču, in sicer 18. avgusta ob 20.30. Nastopila bo mlada zasedba ENSEMBLE.SI, ki jo sestavljajo: Matjaž Bogataj (violina), Gea Pantner Volfand (viola), Jaka Stadler (violončelo), Žiga Trilar (kontrabas), Matic Kuder (klarinet), Tonko Huljev (fagot) in Andrej Žust (rog). Na programu pa bo Richard Strauss (priredil Franz Hasenöhrl): “Einmal anders!” iz simfonične pesnitve Till Eulenspiegel, Wolfgang Amadeus Mozart: Kvartet za klarinet in godala v B-duru, KV 378, in Ludwig van Beethoven: Septet v Es-duru, Op. 20.

Vljudno vabljeni!

Seveda pa to ni vse, kar bi se glasbenega dogajalo v Bohinju. Ob vsakodnevnih dogodkih, se za vsakega kaj najde – od etno oz. tradicijske do zabavne glasbe. Več o tem pa si lahko preberete na spletni strani: https://www.bohinj.si/prireditve/

Ana Sodja