Novice

Glasba na pogrebu kraljice Elizabete II.

18. september 2022

Angleška kraljica Elizabeta II. je v 97. letu umrla 8. septembra 2022, njen pogreb pa bo 19. septembra, v Westminstrski opatiji. Bila je ena najdlje vladajočih monarhinj in njena smrt zagotovo označuje konec neke posebne dobe v zgodovini Združenega Kraljestva. 


Presenetljivo je, da so načrti za njen pogreb znani že več kot 60 let in se imenujejo »Operacija londonski most«; geslo »londonski most je padel« pa označuje njeno smrt. Kraljica sama je sodelovala pri načrtovanju pogreba, prav tako pa pri izbiri glasbe.

Javnosti ni povsem znano, kaj točno se bo izvajalo na kraljičinem pogrebu, lahko pa z različno mero gotovosti navedemo nekatere skladbe oz. dela, ki se bodo izvajala, saj so bodisi državnega ali rodbinskega (kraljevega) pomena ali pa so bila kraljici ljuba. Zagotovo bo glasba na pogrebu vključevala nacionalno himno, po vsej verjetnosti pa tudi Jerusalem, ki ga je napisal William Blake, uglasbil pa znan in priljubljen angleški skladatelj, Hubert Parry.

Med spominsko slovesnostjo bo najbrž zvenela tudi Zaobljubim se ti, moja dežela (I Vow To Thee, My Country), skladba, ki je bila napisana izpod peresa Sira Cecila Springa Ricea, uglasbil pa jo je potem Gustav Holst. 

Na program je možno uvrstiti še Nesmrten, neviden, moder Bog (Immortal, Invisible, God Only Wise), ki smo jo lahko slišali na pogrebu kraljičine matere in Prebujanje za dva (Awakening pas de deux) iz Trnuljčice Petra Iljiča Čajkovskega. Morda je kraljica izbrala tudi nekatera dela Johanna Sebastiana Bacha in Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Leta 2016, ko je kraljica praznovala svoj 90. rojstni dan, je bil spisan seznam njene najljubše glasbe. Vključeval je Oklahomo, pesem iz broadwayskega muzikala Oklahoma, ki jo je v filmski različici zapel Howard Keel. Pesem sta napisala Rodgers in Hammerstein. Na seznamu je bila tudi pesem Vse, kar lahko narediš, jaz lahko naredim boljše (Anything You Can Do I Can Do Better), ki je originalno iz muzikala Annie Get Your Gun, kjer sta jo pela Dolores Gray in Bill Johnson, napisal pa jo je Irving Berlin. Prav tako bi tam lahko prebrali tudi naslova Poj (Sing) – skladbo, ki jo je napisal Gary Barlow in jo ob kraljičinem diamantnem jubileju (2012) izvajal skupaj s Commonwealth bandom in zborom vojaškim žena – in Lice ob licu (Cheek To Cheek), pesem, ki jo je leta 1935 v filmu Top Hat pel Fred Astaire. 

Na seznamu so tudi:

  • Bele pečine Doverja (The White Cliffs Of Dover) – pesem, ki je bila med drugo svetovno vojno uporabljana kot himna in jo je nato pela Vera Lynn. Pesem je napisal Walter Kent, temelji pa na besedilu Nata Burtona.
  • Slávi, moja duša, Gospoda (Praise My Soul The King Of Heaven) – Psalm 103, ki ga je uglasbil John Goss.
  • Skladba Gospod je moj pastir (The Lord Is My Shepherd) naj bi temeljila na besedilu Psalma 23 in je zelo priljubljena. Najzgodnejši posnetek te hvalnice sega v leto 1650. Pogosto se poje po melodiji z naslovom Crimond, ki je pripisana Jessie Seymour Irvine.
  • Milanollo – ta skladba se pogosto imenuje Regimental Quick March for the Coldstream Guards, ki je najstarejši polk britanske vojske. Skladbo je februarja 1846 sestavil Johann Valentin Hamm. Dal ji je ime Milanollo in ga posvetil zelo nadarjeni violinistki iz Italije, Teresi Milanollo. 

Prav tako je možno, da se bo izvajala škotska ljudska melodija Cvetje gozda (Flowers of the Forest) in priljubljena stavek Nimrod iz Elgarjevih Variacij Enigma, ki se izvaja ob več slavnostnih priložnostih na Otoku.

Zdi se, da ne bi smeli biti presenečeni, če bomo na dan pogreba, slišali veliko tradicionalnih hvalnic, saj je bila kraljica ženska, ki bi si zagotovo želela na tak način proslaviti lepoto svojega življenja. 

Povzeto po: What Music Is Likely To Be Played At The Funeral Of Queen Elizabeth II? (musthaveclassicalmusic.com) inThe Queen’s Funeral: what music is likely to be played at the funeral of Queen Elizabeth II? (classical-music.com)

AS