Novice

Filharmonični klasični koncerti – Za junake

5. oktober 2023

Orkester Slovenske filharmonije bo v novo sezono abonmaja FKK popeljal francoski dirigent Franck Ollu. V solistični vlogi se bo občinstvu na koncertu 5. in 6. oktobra predstavil danes eden največjih virtuozov na trobenti Jeroen Berwaerts. Spored koncerta obsega kar šest skladb. Za začetek bo zazvenel filmsko prikupen John Adams, zadnja beseda pa pripada veličastnemu Beethovnu. Na sporedu bosta tudi dve prvi izvedbi, ki sta ju po naročilu Slovenske filharmonije napisala Nina Šenk in Vito Žuraj.

Spored:
John Adams (1947): Tromba lontana (Franc Kosem, druga solo trobenta)
Nina Šenk (1982): A moment of Reflection, za trobento in komorni orkester*
Charles Ives (1874–1954): The Unanswered Question
Vito Žuraj (1979): Le fou triste, za trobento in godalni orkester*
Johann Nepomuk Hummel (1778–1837): Koncert za trobento in orkester v E-duru
Ludwig van Beethoven (1770–1827): Simfonija št. 7 v A-duru, op. 92

Franck Ollu je vsestranski dirigent, še posebno cenjen na področju sodobne glasbe. Med orkestri, ki jih je že vodil, gre omeniti Simfonični orkester Bavarskega radia, Filharmonični orkester Nizozemskega radia, Norveško opero, Nacionalni simfonični orkester Poljskega državnega radia, Komorni orkester Basel idr. Nedavno je z deli Briana Ferneyhougha, Pétra Eötvösa in Wolfganga Rihma debitiral še z Nemškim simfoničnim orkestrom iz Berlina, Simfoničnim orkestrom Frankfurtskega radia, Simfoničnim orkestrom BBC-ja in Danskim nacionalnim simfoničnim orkestrom.

Posebno tesno sodeluje z Ensemble Modern, s katerim je nastopil na Salzburškem festivalu, dirigiral pa je tudi na jubilejnem koncertu ob 40-letnici delovanja ansambla. Kot predan učitelj in mentor sodeluje z Mednarodno akademijo Ensemble Modern, Kraljevo akademijo in Kraljevim kolidžem za glasbo v Londonu.

Jeroen Berwaerts je belgijski trobentar, čigar univerzalna ljubezen do glasbe ne pozna meja. Izredno cenjen zaradi svojih tehničnih sposobnosti in muzikalne dovzetnosti, navdušuje z raznolikim repertoarjem, ki zajema vse od baroka do sodobne glasbe in jazza. Sodeloval je z mnogimi vodilnimi orkestri, med drugim s Simfoničnim orkestrom NHK v Tokiu, Dunajskimi simfoniki, Simfoničnim orkestrom Švedskega radia, Simfoničnim orkestrom NDR, Belgijskim državnim orkestrom, orkestrom Konzerthaus v Berlinu. Igral je pod taktirko dirigentov, kot so Alan Gilbert, Daniel Harding, Markus Stenz idr. Je stalni gost svetovno priznanih glasbenih festivalov, kot so BBC Proms, Mednarodni glasbeni festival Takefu na Japonskem, Ars musica v Belgiji, Heidelberška pomlad in glasbeni festival Rheingau.

Sezono 2023/24 je pričel s koncerti po Avstraliji, noviteto slovenskega skladatelja Vita Žuraja pa bo premierno izvedel še v Nemčiji z ansamblom Resonanz v filharmoniji na Labi in na Japonskem s komornim orkestrom Aiči. V tej sezoni bo nastopil tudi z zasedbo Camerata iz Berna in Alexandrom Melnikovim, na Akademiji F. Liszta, v komorni dvorani v Seulu, operni hiši v Frankfurtu ter festivalni dvorani Forget.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja