Novice

Festival sodobne glasbe .abeceda III.

12. junij 2024

Med 24. in 28. junijem 2024 se bo v organizaciji Inštituta .abeceda na Bledu odvil Festival sodobne glasbe .abeceda. Dogodek, ki ga programsko oblikujejo vsebine in ideje sodelujočih ustvarjalcev, v poslušanje ponuja najnovejšo glasbeno produkcijo s področja sodobne (klasične) glasbe.

V tokratni – že tretji – ediciji glavni festivalski program obsega petnajst koncertov. V dopoldanskem koncertnem sporedu bodo člani ansambla .abeceda [ansambel za novo glasbo] predstavili dela za solistične inštrumente ter izbrane skladbe, nastale v okviru kompozicijske delavnice precept.concept.percept.

Večerni program vključuje dela za godalni kvartet in ansambelske zasedbe. Skladbe – mnoge med njimi so bile napisane posebej za to priložnost in bodo izvedene premierno – segajo od klasičnih kompozicij do eksperimentalnih zvočnih snovanj, pri čemer vsak skladatelj vnaša svoj edinstven in inovativen pristop h glasbeni ustvarjalnosti. Poleg tega bodo svoje projekte predstavili tudi rezidenčni ustvarjalci celoletnih programov Inštituta .abeceda (Mladi Raziskovalci, Studio 8.1, .paradigma).

Koncertno dogajanje dopolnjujejo predkoncertni pogovori in cikel teoretskih predavanj. Najmlajšim poslušalcem je namenjena serija interaktivnih jutranjih koncertov. Ti so v prvi vrsti namenjeni predšolskim otrokom, ki prek poslušanja glasbe, pripovedi in aktivnega sodelovanja spoznavajo različne inštrumente, proces nastanka novega glasbenega dela ter vlogi izvajalca in skladatelja. Festivalsko dogajanje zaokrožuje razvojni projekt [rezidenca], ki k sodelovanju vabi umetnike z različnih področij: inštrumentaliste, skladatelje, plesalce, pisce in vizualne umetnike. Ti bodo v času trajanja festivala izvajali nastope in umetniške intervencije v okolici Festivalne dvorane ter s tem aktivno soustvarjali podobo blejskega dnevnega dogajanja.

Festival sodobne glasbe .abeceda je več kot le glasbeni dogodek; je laboratorij glasbene ustvarjalnosti, kjer se mladi in uveljavljeni ustvarjalci srečujejo, izmenjujejo ideje in preizkušajo nove pristope h glasbenemu izražanju. S številnimi sodelujočimi skladatelji in izvajalci, ki letos prihajajo iz držav kar štirih celin, festival ustvarja prostor za izmenjavo kultur in izkušenj ter ponuja priložnost za vzpostavljanje trajnejših mednarodnih sodelovanj.

Festival poteka v organizaciji Inštituta .abeceda v sodelovanju z Zavodom za kulturo Bled.

Več o programu preberite tukaj: Program