Novice

Evrovizija 2022: Slavila ukrajinska zasedba Kalush Orchestra

foto: Reuters, AP

14./15. maj 2022

Na 66. tekmovanju za pesem Evrovizije se je potegovalo 25 skladb. Najvišje skupno število točk je prejela ukrajinska zasedba Kalush Orchestra s skladbo Stefania.

V sobotni finale se je uvrstilo 20 skladb iz dveh predizborov, poleg teh smo slišali še pet skladb »velike evrovizijske peterice« – Francije, Španije, Nemčije, Združenega kraljestva in Italije. Finalni večer je minil brez slovenskih predstavnikov, saj skupini LPS žal ni uspel preboj iz torkovega predizbora.

Svoje glasove so najprej sporočile strokovne žirije iz vsake od skupno 40 držav udeleženk, tem pa so prišteli še glasove, ki so jih oddali poslušalci prek telefonskega glasovanja. Nacionalne žirije, slovensko so sestavljali predsednica Alenka Godec, in člani Lucija Harum, Gaber Radojevič, Arne Međedović ter Tilen Artač, so svoje glasove oddale že v petek. Slovenska žirija je najvišje število točk (12) dodelila Italiji, 10 točk Litvi in 8 točk Ukrajini. Po glasovanju strokovne žirije je najvišje število točk prejel Sam Ryder iz Združenega kraljestva s skladbo Space Man

Rezultati strokovnih žirij, foto: posnetek zaslona RTV SLO.

Letošnji gostitelji, Laura Pausini, Alessandro Cattelan in Mika, so ob koncu prenosa iz Torina predstavili še rezultate telefonskih glasovanj evropskih (in avstralskih) gledalcev. Ukrajina je prejela kar 439 točk, s tem pa tudi potrdila napovedi evrovizijskih stavnic. Slovenski telefonski glasovi so bili najbolj naklonjeni srbski predstavnici Ani Đurić (12 točk), Urkajini (10 točk) in Grčiji (8 točk). Ana Đurić z umetniškim imenom Konstrakta se je kot edina država iz nekdanje Jugoslavije uvrstila v finale in s pesmijo z naslovom In Corpore Sano zasedla končno 5. mesto.

Končni rezultati, foto: posnetek zaslona RTV SLO.