Novice

EMA 2022: Zmagovalci so LPS iz Celja

Foto: Adrian Pregelj

19. februarja 2022

Na 66. tekmovanju za Pesem Evrovizije bo Slovenijo s skladbo Disko zastopala zasedba LPS. Po lanski zmagi skupine Måneskin bo izbor za najboljšo pesem Evrovizije maja potekal v Italiji. Žreb je določil, da bodo slovenski predstavniki nastopili v prvi polovici prvega predizbora.

Skupino LPS (Last Pizza Slice) sestavljajo Filip Vidušin (vokal), Gašper Hlupič (bobni), Mark Semeja (električna kitara), Zala Velenšek (bass kitara, tenor in alt saksofon) in Žiga Žvižej (elektronske klaviature). Nastala je leta 2018 na Gimnaziji Celje center. Z nastankom je projekt prispeval k bogati kulturni podobi šole, hkrati pa je dijakom nudil svobodo pri ustvarjanju in igranju. So aktualni zmagovalci Centrovizije, na kateri so se predstavili s svojo prvo avtorsko skladbo Nepravilnosti. Na ljubljanskem natečaju Špil liga – prva liga dijaških bandov so v predizboru dosegli prvo mesto po mnenju strokovne žirije in se uvrstili v polfinale tekmovanja, pozneje pa tudi v finale. Izbrani so bili tudi med top tri finaliste žalskega natečaja Stresi oder, izbrani pa so bili pa tudi med top 15 skupin na mariborskem Šourocku. Njihov repertoar zajema mešanico med soul-popom, funkom, bluzom, rockom in džezom. Na začetku se je skupina na nastopih predstavljala z nekomercialnimi priredbami komercialnih uspešnic, zdaj pa težijo k avtorski glasbi. (povzeto po: Služba za komuniciranje RTV Slovenija)

Avtorji besedila in glasbe za skladbo Disco so Filip Vidušin, Žiga Žvižej, Gašper Hlupič, Mark Semeja, Zala Velenšek, ki so skupaj z Jakobom Korošcem avtorji priredbe. Zmagovalko je odločilo telefonsko glasovanje (50 %) in glasovi petih žirij: žirija glasbenih izvajalcev (pevci in drugi izvajalci), žirija glasbenih ustvarjalcev (avtorji glasbe, besedil, aranžmajev) in producentov, radijska žirija (radijski uredniki in redaktorji, novinarji, voditelji), televizijska žirija (uredniki, voditelji, režiserji, koreografi, oblikovalci celostne podobe) in žirija kluba ljubiteljev evrovizijske popevke (člani Kluba ljubiteljev evrovizijske popevke OGAE Slovenija).

V finalu EME 2022 so nastopili: Anabel (Tendency), Stela Sofia (Tu in zdaj), Manouche (Si sama?), Leya Leanne (Naked), BQL (Maj), Gušti feat. Leyre (Nova romantika), July Jones (Girls can do anything), David Amaro (Še vedno si lepa), LPS (Disko), Hauptman (Sledim), LUMA  (All in) in Batista Cadillac (Mim pravil).

Foto: Adrian Pregelj

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja