Novice

Dvajset dodatnih zaposlitev za SNG Opera in balet Ljubljana ter SNG Maribor

3. september 2023

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je skupaj z vodstvoma operno-baletnih gledališč SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Maribor predstavila nove zaposlitve v baletnih ansamblih. V septembru bo tako realiziranih 15 zaposlitev v mariborskem baletu, pet pa v ljubljanskem za obdobje dveh let.

Ob tem je ministrica poudarila, da imamo v Sloveniji dva vrhunska nacionalna baletna ansambla, ki sta mednarodno uspešna, imata bogato zgodovino in tradicijo, obenem pa da je bilo sistemsko urejanje tega področja popolnoma zanemarjeno. V prvi fazi bodo zaposlili plesalce, nato pa dolgoročno uredili položaj baletnikov, da bodo lahko bolje načrtovali svoje kariere in ne živeli v negotovosti. Za nadaljnje sistemsko urejanje področja baleta bo na Ministrstvu za kulturo ustanovljena delovna skupina, ki bo pripravila dolgoročnejše rešitve v dialogu s stroko in socialnimi partnerji.

Odzivi so bili izredno pozitivni, med drugim je direktor SNG Maribor Danilo Rošker dejal, da gre za zgodovinski trenutek, »saj se po 20-ih letih urejajo prekarne zaposlitve«, medtem ko je umetniški direktor baleta pri SNG Maribor Edward Clug napovedal svetlo prihodnost v novem, zdravem in zakonsko urejenem sistemu. Tudi direktor SNG Opera in balet Ljubljana Staš Ravter se je ministrici zahvalil in komentiral, da bodo nove zaposlitve izjemno pomagale h gradnji trdnega pristnega jedra ljubljanskega ansambla. Umetniški direktor ljubljanskega baleta Renato Zanella se je strinjal, da bo odločitev ministrstva zagotovila stabilnost umetniškosti in krepila razvoj te umetnosti.

JP

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja