Na témo Novice

2. Dnevi sodobne glasbe

16. januar 2024

S prvim koncertom, ki so ga poimenovali Kabinet radovednosti, se nocoj ob 19.30 v Dvorani Julija Betetta na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani začenjajo 2. Dnevi sodobne glasbe. Otvoril jih bo Simfonični orkester Akademije za glasbo pod vodstvom dirigenta Stevena Loya, solistka bo violinistka Anja Vujanović. Na sporedu bodo dela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Toruja Takemitsuja, Clare Iannotta ter slovenska premiera skladbe Anatra Digeritrice italijanskega skladatelja Maura Lanze. Uro pred koncertom bo v Klubu Kazina predkoncertni pogovor z docentoma Matejem Boninom in Stevenom Loyem.

Umetniški vodja festivala prof. Luka Juhart je zapisal: “Želimo vam pokazati, da akademija za glasbo ni glasbeni muzej, ampak je kreativna, barvita in polna želje po dokazovanju, vsem vam in tudi sebi, pa želimo ponuditi širok nabor odlične glasbe! Pred tematsko povezanim programom festivala smo dali prednost kakovostnim, primerno zahtevnim ter vsebinsko tehtnim in raznolikim skladbam. Slišali bomo precej krstnih izvedb in v Sloveniji prvič izvedenih del. Nabor skladateljev je pester, a prevladujejo tisti, ki so del letošnje teme pri predmetu Studio za sodobno glasbo, to so skladatelji vzhodne Evrope in Balkana. Slišali bomo večje sestave, simfonični in godalni orkester ter tri različne ansamble, koncerte gostujočih umetnic in umetnikov ter koncerte manjših komornih zasedb. Na akademiji bodo znanje delili vrhunski gostujoči glasbeniki iz različnih držav, posebej pa me veseli, da bodo kolegice in kolegi iz drugih članic univerze in povabljeni gostje umestili svoje delo v kontekst glasbenega ustvarjanja na predkoncertnih predavanjih in pogovorih.”

Na koncertu v sredo, 17. januarja, ki nosi naslov Klavir kameleon, bo v dvorani Julija Betetta pianist Miha Haas izvedel skladbi Bora Turela Trije Dogodki ter Secans za preparirani klavir Žige Staniča, pred koncertom pa bo mag. Vasja Lebarič s Fakultete za družbene vede UL imel predavanje z naslovom Zvok, ‘happening’ in kulturne politike.

Na četrtkovem koncetu, ki so ga poimenovali Dih, bodo nastopili študentje iz Studia za sodobno glasbo ljubljanske akademije in gostja solistka flavtistka Hanan Hadžajlić, sicer asistentka na oddelku za kompozicijo na Glasbeni akademiji Univerze v Sarajevu. Krstno bo izvedla svojo skladbo Duet za solo flavto ter skladbo Dih Ališerja Sijarića. Na sporedu bodo še noviteta Maja Brinovca z naslovom Zvezdice za tolkala in harmoniko, ob tem pa še dela Alfreda Schnittkeja, Miklósa Rózse, Györgyja Kurtága in Urške Pompe. Slovenska skladateljica se bo gostoma Hanan Hadžajlić in Ališerju Sijariću z Glasbene akademije Univerze v Sarajevu pridružila tudi na pogovoru uro pred koncertom.

Niz treh strnjenih koncertov v prvem tednu bodo nadaljevali koncerti z naslovi Krogi, zanke in fragmenti (torek, 23. januarja), Con-tape; harmonika in elektronika (četrtek, 25. januarja), Slušne skice (petek, 26. januarja) in Žarenje (sobota, 27. januarja), na katerem bo nastopil Ansambel za sodobno glasbo ASMANGU iz Zagreba pod vodstvom dirigenta Berislava Šipuša.

V ponedeljek, 29. januarja bo na osmem koncertu, ta nosi naslov Sozvočje strun, nastopil Komorni godalni orkester AG z dirigentom Iztokom Kocenom, solista bosta Marion Ravot na flavti in Luka Jahn na tolkalih. Sledijo koncerti Glasbena skrinjica (torek, 30. januar), Eolski zvoki (31. januarja), Dnevi slovenske glasbe pa se bodo v soboto, 3. februarja, zaključili z “Glasbo za 18 glasbenikov” v izvedbi Studia za sodobno glasbo AG, študentov Umetniške univerze v Gradcu in Visoke šole za glasbo in gledališče München ter skupino Fourklor. 

Ob tem bodo v času festivala še številna predavanja domačih in tujih predavateljev ter okrogla miza in seveda delavnice za flavtiste, harmonikarje, pianiste, tolkalce, harfiste in ansambelsko igro.

Programska knjižica

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja